Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel onrust in Beiroet, politieagent omgekomen bij protesten

Een politieagent is zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet om het leven gekomen tijdens rellen die uitbraken bij protesten tegen de regering. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Zeker 130 demonstranten raakten gewond bij de botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten. Ruim dertig van hen werden naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht en ruim honderd werden ter plaatse behandeld, aldus het Libanese Rode Kruis.

Traangas en rubberkogels gebruikt tegen demonstranten

Vier dagen na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet hadden demonstranten geprobeerd de barricades voor het parlement te doorbreken. Ze gooiden onder meer met stenen naar de politie. De veiligheidstroepen gebruikten massaal traangas om de demonstranten tegen te houden. De politie schoot ook met rubberkogels.

Een groep demonstranten onder leiding van gepensioneerde Libanese legerofficieren bestormde het ministerie van Buitenlandse Zaken en verklaarde het gebouw tot hoofdkwartier van de revolutie. De activisten hingen een grote poster op met de slogan „Beiroet is de hoofdstad van de revolutie”. Ze verbrandden ook een portret van president Michel Aoun.

Vreedzame demonstratie tegen regering en politieke elite

Op het Plein der Martelaren tussen de haven en het centrum van de stad demonstreerden ook nog duizenden mensen vreedzaam tegen de politieke leiding. Ze geven de regering de schuld van de explosie, waarbij bijna 160 doden en meer dan 6000 gewonden vielen. Ook beschuldigen ze de politieke elite van corruptie en verwijten zij deze ervan nog geen hand te hebben uitgestoken om de getroffen mensen te helpen. Verder werd er gerouwd om de vele doden.

De demonstranten riepen slogans als „het volk wil de val van het regime” en droegen spandoeken met teksten als „Ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars”.

Activisten hadden opgeroepen tot de demonstratie op sociale media onder het motto ‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers, wraak op de overheid’. Al sinds oktober vorig jaar zijn er massale protesten tegen de regering. De demonstranten eisen vergaande politieke hervormingen. Ze beschuldigen de politieke elite van corruptie.

Voorstel voor vervroegde verkiezingen

Het hoofd van de Christelijke Kataeb-partij, Sami Gemayel, maakte vandaag bekend dat hij zou opstappen uit het parlement. Ook twee van zijn medeparlementariërs stappen op. Hij zei dat tijdens de begrafenis van de secretaris van de partij, die dinsdag omkwam bij de ontploffing. Gemayel is een uitgesproken criticus van Aoun en premier Hassan Diab.

Diab heeft zaterdagavond gezegd dat hij maandag een voorstel gaat indienen om vervroegde verkiezingen te houden. Dit om de politieke impasse te doorbreken die het land elke dag dieper in de politieke en economische crisis stort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.