Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 9 aug 2020 / 14:00 uur

Libanese minister stapt op na zware explosie in haven Beiroet

De Libanese minister van Informatie is opgestapt na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. Manal Abdel Samad is de eerste topfunctionaris die het veld ruimt vanwege de ramp, die aan meer dan 150 mensen het leven heeft gekost.

„Na de enorme catastrofe in Beiroet, kondig ik mijn vertrek uit de regering aan”, citeren lokale media uit een verklaring van de bewindsvrouw. Ze bood het Libanese volk haar excuses aan.

Tikkende tijdbom

In de haven ontplofte dinsdag een opslagplaats waar zo’n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag opgeslagen. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, heeft geleid tot grote verontwaardiging en gewelddadige protesten.

De explosie heeft volgens Franse experts een krater van 43 meter diep in de grond geslagen. Dat meldt persbureau AFP. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid raakten zeker 6000 mensen gewond en verkeren er nog 120 mensen in levensgevaar. Ook worden er nog 21 mensen vermist.

Abdel Samad zegt niet alleen te vertrekken vanwege de explosie, hoewel dat wel heeft meegespeeld in haar besluit. Nog een reden om te vertrekken is het feit dat de overheid er volgens haar niet in slaagt om noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Economische crisis

Abdel Samad is niet de eerste minister die deze maand vertrekt. Een dag voor de ramp diende de minister van Buitenlandse Zaken zijn ontslag in. Nassif Hitti vond dat de regering veel te weinig deed om de ernstige economische crisis in zijn land het hoofd te bieden.

Die economische crisis dreigt nu nog verder te verslechteren door de verwoestende explosie. De schade door de ramp loopt in de miljarden. De internationale gemeenschap houdt zondag een virtuele donorconferentie voor Libanon.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Libanese minister stapt op na zware explosie in haven Beiroet
Sluiten