Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

Politie vuurt traangas af op demonstranten Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.

Ongeveer 5000 demonstranten hadden zich verzameld op het Plein der Martelaren tussen de haven en het centrum van de stad om te rouwen en te protesteren. Zij demonstreren tegen de manier waarop de regering de grootste explosie in de geschiedenis van Beiroet heeft aangepakt.

Wanbeleid

Ze beschuldigen de politieke elite van wanbeleid. Door de enorme ontploffing kwamen bijna 160 mensen om het leven en raakten zeker 6000 mensen gewond. Een groot deel van de stad ligt in puin.

De demonstranten riepen slogans als „Het volk wil de val van het regime” en droegen spandoeken met teksten als „Ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars”.

„We willen een waardige toekomst. We willen niet dat het bloed van de slachtoffers van de explosie wordt verspild”, aldus een van de demonstranten.

Rechtvaardigheid

„De opstand en revolutie gaat door,” zei een ander. „President Michael Aoun, regeringsleider Hassan Diab en de hele politieke leiding zijn verantwoordelijk voor de ramp.”

Activisten hadden opgeroepen tot de demonstratie op sociale media onder het motto ‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers, wraak op de overheid’. Al sinds oktober vorig jaar zijn er massale protesten tegen de regering. De demonstranten eisen vergaande politieke hervormingen. Ze beschuldigen de politieke elite van corruptie.

Lees ook: F1-kwalificatie Groot-Brittannië: Bottas pakt pole, Verstappen 4de

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.