Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 4 aug 2020

In beeld: de bizarre ontploffing in Beiroet (Libanon)

Een verwoestende explosie heeft in het havengebied van Beiroet vele doden opgeleverd. Mensen van de Nederlandse ambassade raakten gewond.

Hier zie je in het kort de explosie, gedeeld door Olaf Moens van RTL Nieuws.

Langere beelden ontploffing

De Telegraaf deelde op YouTube langer beeld van de bizarre ontploffing:

Rode Kruis: 70 doden in Beiroet

In Libanon is voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd na een verwoestende explosie in het havengebied van de hoofdstad Beiroet. De ontploffing maakte talloze slachtoffers. Eerder werd gesproken van tien doden, het Rode Kruis meldt er al zeventig. Officiële Libanese kanalen spreekt van dertig. Het aantal gewonden is omvangrijk, ziekenhuizen zijn overweldigd. De laatste melding op dinsdagavond is drieduizend. Ook de schade is enorm.

Over de oorzaak van de explosie, die tot wel 250 kilometer verderop te horen was, is nog niet veel bekend. Er zijn meldingen dat het gaat om een loods met hoog explosief materiaal dat de afgelopen jaren in beslag is genomen. Ook is er sprake van een opslagplaats voor chemicaliën.

Door de ontploffing, die in grote delen van de stad schade veroorzaakte, zouden onder anderen ook de vrouw en dochter van de premier gewond zijn geraakt.

Een foto van de ravage in Beiroet
Het havengebied van Beiroet na de klap. Foto: EPA / Wael Hamzeh

Een foto van mensen in het puin
Mensen in de puinhopen na de explosie. Foto: AFP

Nederlanders gewond

Vijf mensen die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet zijn gewond geraakt door de explosie in de Libanese hoofdstad. Het gaat om vier medewerkers van de ambassade en een partner van een van de medewerkers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een van hen raakte zwaargewond. De anderen raakten lichtgewond. Vermoedelijk hebben zeker vier van de vijf slachtoffers de Nederlandse nationaliteit.

Nacht tijdens de dag van Beiroet. Foto: Getty Images / Houssam Shbaro

Een foto van een vrouw met haar kinderen in het puin van Beiroet
Een vrouw met haar kind in het puin van Beiroet. Foto: Getty Images / Houssam Shbaro

Nederlanders in Beiroet: neem contact op met familie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn om contact op te nemen met familie of vrienden.

Het ministerie adviseert Nederlanders in Beiroet die hulp nodig hebben contact te leggen met hun reisverzekeraar of de ambassade. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er momenteel in de Libanese hoofdstad zitten. Verder is onbekend of er behalve de mensen van de ambassade Nederlandse slachtoffers door de ontploffing zijn.

Een foto van brandweerlieden die het vuur in Beiroet bestrijden
Brandweerlieden bestrijden het vuur in Beiroet. Foto: AFP

Een foto van een radeloze man in Beiroet
Radeloosheid is wat even past in Beiroet. Foto: AFP / Ibrahim Amro

Inmiddels hebben onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Iran het land hulp aangeboden. Volgens Europees president Charles Michel staat ook de Europese Unie klaar om ondersteuning te bieden.

Lees ook: Tom Kleijn terug naar 5 rampplekken: hoe is het leven er opgepakt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In beeld: de bizarre ontploffing in Beiroet (Libanon)
Sluiten