Redactie Metro
Redactie Metro Tech 8 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

Delftse zonne-auto breekt wereldrecord: 924 kilometer in 12 uur

Een studententeam uit Delft is erin geslaagd het eigen wereldduurrecord voor een auto op zonne-energie te breken. Hun zonne-auto legde zaterdag in 12 uur tijd een afstand van 924 kilometer af. In 2017 had een andere auto van de ploeg in dezelfde tijd 882 kilometer afgelegd.

Het Vattenfall Solar Team uit Delft is een vaste deelnemer aan de World Solar Challenge, waarin zonne-auto’s van het noorden naar het zuiden van Australië moeten racen, zonder een druppel brandstof aan boord. Delft wint die race regelmatig.

Vorig jaar ging het mis tijdens de slotrit. De wagen NunaX lag ruim op kop en had de finish in zicht, maar vatte plotseling vlam en veranderde in een smeulend hoopje koolstof. De coureur wist op tijd te ontkomen. Van de raceauto overleefde alleen het nummerbord de vuurzee.

Nieuwe wagen schrijft geschiedenis

Na het drama hebben de studenten een nieuwe wagen ontworpen en gebouwd, de Nuna Phoenix. Die is vernoemd naar de feniks, een vogel die in de mythes uit zijn eigen as herrees. De Phoenix vertrok om 7.00 uur, een half uur later dan gepland, en kwam om 19.00 uur over de finish, na 328 rondjes over de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Lelystad.

De omstandigheden waren zwaar door de hitte in het tropische Lelystad. In de auto steeg de temperatuur naar 50 graden en het wegdek in de bochten leek volgens het team wel op trekdrop.

Lees ook: Drie zwemmers kregen klap van walvis in Australië in een week tijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.