Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 5 aug 2020 / 19:42 uur

Dodental na desastreuze explosie Beiroet stijgt, huisarrest havenofficials

Het dodental loopt op na de gigantische explosie in Beiroet. Ook is er huisarrest voor de havenautoriteiten. Op social media worden massaal beelden en steunbetuigingen gedeeld: #BeirutBlast

Het is een raar beeld om naar te kijken. Naar ook: een bruid die poseert voor haar huwelijksfoto’s in haar trouwjurk, waarna plotsklaps de trillingen en rookpluimen van de explosie ook haar en haar fotograaf bereiken. Van een brede glimlach naar blinde paniek. Je ziet ze vluchten, al weten ze niet goed welke kant op.

Of het huwelijk al was gesloten, is niet bekend. Ze hebben het in elk geval wel overleefd, in tegenstelling tot vele anderen.

Dodental Beiroet

Het dodental van de enorme explosie van dinsdag in Beiroet is namelijk gestegen tot 135. Er zijn ongeveer 5000 gewonden en nog steeds vermisten. Dat vertelde de Libanese minister van Volksgezondheid vandaag voor de televisie.

Eerder waren er volgens officiële informatie minstens 113 doden en ongeveer 4000 gewonden. Gisteren ging een enorme oranje vuurbal de lucht in en daarna volgde een zware schokgolf. Het werd door oudere inwoners vergeleken met een atoombom. 

Huisarrest

De regering van Libanon heeft woensdag alle havenfunctionarissen van Beiroet die sinds 2014 toezicht hebben gehouden op opslag en beveiliging onder huisarrest laten plaatsen, meldden ministeriële bronnen.

Tegelijk riep de regering de noodtoestand uit voor een periode van twee weken en droeg ze de beveiliging van de hoofdstad over aan het leger.

„We roepen de militaire leiding op om huisarrest op te leggen aan iedereen die de opslag van ammoniumnitraat heeft georganiseerd” in de haven van Beiroet, zei minister van Informatie Manal Abdel Samad, verwijzend naar de stof die de enorme explosie van dinsdag veroorzaakte.

Ammoniumnitraat is een stof die onder meer in bepaalde soorten kunstmest zit. In ons land is het gebruik van ammoniumnitraat als kunstmest niet toegestaan, vanwege de grote veiligheidsrisico’s van het product en de kans op misbruik.

Verantwoordelijke explosie

Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Het leger houdt toezicht op het huisarrest totdat de verantwoordelijkheid is vastgesteld voor de verwoestende explosie in de haven, aldus de minister.

Het kabinet keurde ook een toewijzing van 100 miljard Libanese pond goed om de gevolgen van de ramp aan te pakken. Het bedrag staat gelijk aan zo’n 66 miljoen dollar op basis van de officiële wisselkoers van 1500 pond voor een dollar, maar is in feite ongeveer 13 miljoen dollar waard op basis van de laatste koers op de parallelle markt, die in de dagen voor de explosie rond 7500 lag.

Dakloos

Enkele honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden door de zware ontploffing in de haven van Beiroet, zei Gouverneur Marwan Abboud tegen persbureau AFP. In de stad wonen naar ongeveer 2 miljoen inwoners. De autoriteiten proberen voedsel, water en onderdak te regelen voor inwoners die hun huis hebben verloren. De schade van de explosie bedraagt volgens de gouverneur zeker 3 miljard dollar (omgerekend zo’n 2,5 miljard euro).

Moordzaak opgeschort

Het Libanon-Tribunaal schort de uitspraak over de moord op ex-premier Hariri van Libanon op na de dodelijke explosie dinsdag in Beiroet. Dat liet het in Leidschendam zetelende VN-tribunaal vandaag weten.

Het vonnis in het proces tegen de vier mannen die beschuldigd worden van de bomaanslag in in 2005, die de voormalige Libanese premier Rafik Hariri doodde, was gepland voor vrijdag 7 augustus. Het is nu uitgesteld naar 18 augustus, aldus het tribunaal in een verklaring.

Het tribunaal zegt zijn vonnis uit te stellen „uit respect voor de talloze slachtoffers van de verwoestende explosie die Beiroet op 4 augustus schokte en de driedaagse openbare rouw in Libanon”.

De vier verdachten, die niet in hechtenis zijn en bij verstek worden berecht, zijn gelinkt aan de Libanese sjiitisch-islamitische groepering Hezbollah.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Dodental na desastreuze explosie Beiroet stijgt, huisarrest havenofficials
Sluiten