Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 30 jul 2020 / 15:12 uur

Donald Trump wil uitstel Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geopperd dat het beter kan zijn de presidentsverkiezingen van dit jaar uit te stellen.

Trump schrijft op twitter dat zijn land de meest „frauduleuze” verkiezing in de geschiedenis te wachten staat als mensen op grote schaal per post gaan stemmen. „Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???”, twittert hij.

Donald Trump kan het zelf niet bepalen

Trump, die achterloopt in de peilingen, kan niet eigenhandig besluiten om de presidentsverkiezing uit te stellen. In de wet staat dat die op de dinsdag na de eerste maandag in november gehouden moet houden. Ook zijn politieke bondgenoten kunnen die datum niet zomaar aanpassen, omdat de oppositie het voor het zeggen heeft in het Huis van Afgevaardigden van het Congres.

Kritiek op verkiezingen per post

De president heeft al langer kritiek op stemmen per post. Hij omschrijft dat als uitermate fraudegevoelig en heeft gezegd dat buitenlandse mogendheden zelf stembiljetten kunnen afdrukken. Volgens Amerikaanse media is nooit aangetoond dat op grote schaal wordt gesjoemeld als mensen per post kunnen stemmen.

Voorstanders voeren aan dat met stemmen op afstand kan worden voorkomen dat mensen fysiek naar een stembureau moeten gaan tijdens de coronacrisis, die in het verkiezingsjaar heeft geleid tot vele duizenden doden en enorme economische schade. Bij 4,4 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen en ruim 150.000 patiënten zijn overleden.

Meteen kritiek op Trump

Het bericht van Trump leidde direct tot kritiek. De Democratische senator Tom Udall sprak over een „ernstige, ijzingwekkende aanval op het democratische proces”. De politicus zei op Twitter dat Trump de verkiezing op geen enkele manier kan laten uitstellen en haalde uit naar het coronabeleid van de president. „We moeten ons door hem niet laten afleiden van zijn COVID-19-incompetentie.”

Lees ook: Trump voor het eerst met mondkapje, weer recordaantal besmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donald Trump wil uitstel Amerikaanse presidentsverkiezingen
Sluiten