Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Opnieuw recordaantal coronabesmettingen binnen 24 uur in VS

In de Verenigde Staten is gisteren opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen op dagbasis vastgesteld. Bij 77.638 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen, blijkt uit gegevens van het Johns Hopkins Universiteit.

De afgelopen 24 uur overleden 927 mensen in de VS. Tot nu toe zijn ruim 3,64 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het virus en zijn ruim 139.000 mensen overleden aan de ziekte Covid-19.

Mondkapje?

Gister waren er 75.255 besmettingen gemeld. Arts Anthony Fauci, de bekendste viroloog van de VS en adviseur van de regering, heeft gewaarschuwd dat bij ongewijzigd beleid het aantal besmettingsgevallen binnenkort op 100.000 per dag uitkomt.

Ondertussen woedt in de VS een heftige discussie over het wel of niet verplicht stellen van mondkapjes op bepaalde plekken. Fauci riep politieke leiders op „zo krachtig mogelijk” de inwoners te bewegen een mondkapje te dragen. Trump daarentegen zwoer dat hij het Amerikaanse publiek nooit zal dwingen om een dergelijke bescherming te gebruiken.

Wereldwijd recordaantal

Niet alleen in de VS, maar ook wereldwijd is er de afgelopen 24 uur een record bereikt. Gister zijn er over de hele wereld 237.743 nieuwe gevallen bijgekomen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De grootste stijgingen waren in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Het vorige dagrecord dat de WHO noteerde voor nieuwe gevallen was 230.370 afgelopen zondag. Het aantal doden bleef nagenoeg gelijk en ligt in de maand juli op minder dan 5.000. Volgens een telling van persbureau Reuters naderde het totale aantal coronagevallen vrijdag wereldwijd 14 miljoen. In zeven maanden overleden ruim 590.000 mensen aan de ziekte.

Brazilië en India

De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door het virus. Brazilië staat op de tweede plaats met ruim 2 miljoen gevallen en bijna 78.000 doden. India staat derde. Daar werd vrijdag de grens van 1 miljoen besmettingen gepasseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.