Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 12 jul 2020 / 13:16 uur

Iran haalde passagiersvliegtuig neer door ‘radarfout’

Iran zegt dat een blunder met een radarsysteem de belangrijkste menselijke fout was die leidde tot het neerhalen van een passagiersvliegtuig.

Daarbij kwamen begin dit jaar alle 176 mensen om het leven die aan boord waren van het toestel van Ukraine International Airlines.

De Iraanse luchtverdediging schoot het toestel op 8 januari met twee raketten uit de lucht. Het vliegtuig was kort daarvoor opstegen vanaf het vliegveld bij de hoofdstad Teheran. Het passagiersvliegtuig zou zijn aangezien voor een kruisraket.

Radarinstellingen

De burgerluchtvaartautoriteit zegt in een rapport dat een luchtverdedigingseenheid was „vergeten” om radarinstellingen aan te passen. Daardoor kon het burgertoestel worden aangezien voor een vijandig doelwit. Het vuur werd volgens het rapport zonder toestemming van hogerhand geopend.

Iran had kort voor het neerhalen van het toestel raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die waren bedoeld om de dood te vergelden van generaal Qasem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran. De VS hadden hem in Bagdad met een drone-aanval om het leven gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Iran haalde passagiersvliegtuig neer door ‘radarfout’
Sluiten