Metro
Metro Nieuws 11 jan 2020 / 07:45 uur

Iran haalde Oekraïens vliegtuig neer

Iran heeft toegegeven dat het land de Boeing die woensdag bij Teheran crashte, neergehaald heeft. 

Volgens het leger is het vliegtuig, waar 176 mensen inzaten, per ongeluk neergehaald. Er wordt gesproken van een ‘menselijke fout’.

Bewijs

Inlichtingendiensten vanuit het Westen zeiden al dagenlang dat er bewijs was van het neerhalen door Iraanse luchtafweerraketten. Dat sprak het land tegen. In een nieuwe verklaring wordt nu gezegd dat het vliegtuig van Ukraine International Airlines leek op een vijandig vliegtuig. Ook zou het vliegtuig zich op dezelfde hoogte bevinden en een koers gezet hebben richting ‘gevoelig militair terrein’.

„In deze omstandigheden werd het vliegtuig per ongeluk getroffen, als gevolg van een menselijke fout, wat helaas resulteert in het martelaarschap van dierbare landgenoten en de dood van een aantal buitenlanders."

De rampplek waar het vliegtuig neerstortte. /ANP

Excuses

Het leger biedt daarna in de verklaring de condoleances aan en benadrukt dat het land procedures gaat wijzigen en dat verantwoordelijken worden aangeklaagd. Op Twitter bood president Rohani zijn excuses aan voor de „rampzalige fout”.

Bij de ramp, waardoor de spanningen tussen Iran en Amerika nog hoger opliepen, kwamen alle inzittenden om het leven. In het vliegtuig zaten 82 Iraniërs, 57 Canadezen (niet 63, zoals eerder werd gedacht) en 11 Oekraïners om. Het vliegtuig was onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev vanuit Teheran.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iran haalde Oekraïens vliegtuig neer
Sluiten