Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Coronazorgen in België: meer patiënten in het ziekenhuis

De gezondheidsautoriteiten in België maken zich zorgen over de toename van het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen.

Er komen gemiddeld 23 patiënten per dag bij, bijna een verdubbeling vergeleken met een week eerder. Er liggen nu 232 patiënten in een hospitaal, van wie 49 op de intensive care.

Ook het aantal besmettingen neemt verder toe. Gemiddeld raken 328 mensen per dag besmet, 70 procent meer dan een week eerder.

‘We kunnen het tij in België nog keren’

„De huidige situatie is zorgwekkend”, zei Boudewijn Catry van het Nationaal Crisiscentrum vandaag op een persconferentie. „We kunnen het tij nog keren. Zoek niet naar achterpoortjes om de regels te omzeilen. Beperk uw contacten. Het aantal infecties moet zo snel mogelijk omlaag.”

Inwoners van België mogen sinds vandaag nog maar met vijf mensen nauw contact hebben naast hun huisgenoten. Die maatregel geldt minstens een maand. Voorheen mocht de sociale bubbel uit vijftien personen bestaan, die ook nog eens wekelijks mochten wisselen. Het aantal toegestane aanwezigen op (sport)evenementen is gehalveerd tot honderd binnen en tweehonderd buiten. Belgen wordt aangeraden overal een mondkapje te dragen waar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

Avondklok en mondkapjesplicht

In de provincie Antwerpen is de situatie het sterkst verslechterd. Daar wordt vanavond een avondklok van kracht tussen 23.30 uur en 6.00 uur, als die maatregel in de loop van vandaag juridisch kan worden dicht getimmerd. Horecazaken moeten om 23.00 uur sluiten. Op alle drukke plekken geldt een mondkapjesplicht. Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven voor de provincie.

Een foto van Mark Rutte op coronabezoek bij Angela Merkel
Premier Mark Rutte bezocht deze maand bondskanselier Angela Merkel van Duitsland om over corona en Europees geld te spreken. Foto: ANP / Bart Maat

Duitse studie: 1 op 5 coronapatiënten in ziekenhuis stierf

Een op de vijf mensen die in Duitsland met corona in het ziekenhuis belandden, overleefde de virusinfectie niet. Dat heeft een studie onder tienduizend patiënten uitgewezen.

Zij werden tussen 26 februari en 29 april opgenomen in een van de 920 Duitse hospitaals. Meer dan de helft (53 procent) van de 1700 mensen die aan de beademing terechtkwamen, overleefde dat niet. Van de patiënten die niet werden beademd overleed uiteindelijk 16 procent. Het gaat volgens de onderzoekers om de eerste nationale analyse van de afgeronde ziekenhuisopnames in verband met corona.

Ernstig verloop ziekte

„De hoge sterftecijfers laten duidelijk zien dat een relatief hoog aantal mensen met een ernstig verloop van de ziekte in ziekenhuizen werd behandeld”, aldus de chef van het instituut dat het onderzoek deed. Het ging volgens hem vooral om oudere mensen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.