Metro
Metro Buitenland 28 jul 2020 / 20:53 uur

Nieuw reisadvies: code oranje voor provincie Antwerpen

Na de uitgestelde maar toekomstige avondklok en de mondkapjesplicht, lag het al wel een beetje in de lijn der verwachting. Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is dan ook bijgesteld naar code oranje.

Mensen krijgen het advies alleen naar deze regio in België te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die toch in de provincie zijn, krijgen het dringende advies na terugkeer twee weken in quarantaine te gaan.

Besmettingen gestegen Antwerpen

Het kabinet heeft dit besluit genomen omdat het aantal coronabesmettingen in Antwerpen de afgelopen periode fors is gestegen. Antwerpen zelf heeft ook maatregelen genomen. Er komt daar snel een avondklok in de hele provincie tussen 23.30 en 06.00 uur. Uitzonderingen zijn er voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of het ziekenhuis. Mensen kunnen wel door de provincie naar hun bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar het advies om niet te stoppen om te rusten of te tanken.

De horeca, waar je in elk geval geen drankje of een waterpijp mag delen, moet binnenkort om 23.00 uur dicht. Om 23.30 uur moet je dan binnen zijn (thuis) en „eindigt het sociale leven op straat en in de horeca”, heeft het crisisteam laten weten. Als je toch buiten blijft, riskeer je een boete. De maatregelen werden vandaag op het laatste moment om juridische redenen uitgesteld. De verwachting is de avondklok toch snel komt en zeker vier weken gaat gelden.

Blij

De ANVR, de belangenvereniging van reisbureau, is erg blij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken al duidelijkheid heeft gegeven. „Antwerpen is voor ons geen hotspot omdat mensen hier vooral individueel naar toe reizen. Maar het is wel een belangrijke gateway naar het zuiden voor heel veel mensen”, zegt directeur Frank Oostdam. „Veel mensen op weg naar Frankrijk gaan door Antwerpen. De trend is dat meer mensen met de auto op pad gaan, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze controle over de situatie houden. Het is fijn dat zij weten waar ze aan toe zijn. We zijn daarom blij dat het ministerie dit meteen duidelijk heeft gemaakt.”

Code geel

Een groot deel van de Europese landen staat momenteel op ‘geel’. Dit betekent dat reizigers wegens het coronavirus moeten oppassen voor extra risico’s, maar dat ze prima naar die plek kunnen reizen. De laatste tijd krijgen meer Europese plaatsen weer een oranje advies wegens regionale uitbraken van het virus.

Gisteren werd al een negatief reisadvies afgegeven voor de Spaanse stad Barcelona en haar randgemeenten. Ook Kroatië kreeg eerder zo’n aangescherpt advies. Dat betekent dat vakanties naar zo’n land of regio worden afgeraden. „De code oranje voor Barcelona was voor ons spannender omdat daar veel mensen georganiseerd naartoe reizen. Dat een reisadvies wordt bijgesteld is helaas realisme dit jaar voor de vakantieganger”, besluit Oostdam.

Mensen die toch naar een oranje regio reizen, zijn vaak niet verzekerd.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuw reisadvies: code oranje voor provincie Antwerpen
Sluiten