Metro
Metro Buitenland 2 jul 2020 / 16:38 uur

Beste vriendin Epstein aangehouden, mensen ‘grappen’ nu over zelfmoord

Ze was een tijdje van de radar. Nadat haar beste vriend Jeffrey Epstein werd gearresteerd en daarna zelfmoord pleegde, was Ghislaine Maxwell nergens meer te bekennen. Tot nu. Op Twitter wordt nu volop ‘gegrapt’.

De FBI bevestigt vandaag dat Ghislaine Maxwell, ook wel de vertrouweling genoemd van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein, is opgepakt. Amerikaanse media berichten dat Ghislaine Maxwell is aangehouden in New Hampshire. De vrouw heeft zich volgens de autoriteiten verborgen gehouden in de staat New England.

In totaal zijn er zes aanklachten tegen Maxwell ingediend. Vier van de aanklachten hebben betrekking op ronselactiviteiten, waaronder het lokken van meisjes en het vervoeren van meisjes en het plannen daarvan. Maxwell zou meerdere malen meineed hebben gepleegd toen ze volhield niets te weten van Epsteins misbruik.

Drie paspoorten

De Amerikaanse autoriteiten willen dat Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell voorlopig vast blijft zitten. De kans dat ze anders op de vlucht slaat wordt als erg groot gezien, blijkt uit rechtbankdocumenten.

Maxwell beschikt volgens aanklagers over drie paspoorten en heeft „geen enkele reden” om in de VS te blijven. Ze kan daar een gevangenisstraf krijgen van 35 jaar omdat ze de inmiddels overleden multimiljonair Jeffrey Epstein zou hebben geholpen jonge vrouwen te misbruiken.

Maxwell zou in december een pand hebben gekocht in New Hampshire. Ze probeerde daarbij kennelijk haar identiteit verborgen te houden. Het is nog onduidelijk hoe de autoriteiten haar op het spoor zijn gekomen.

Justitie vindt het onvoldoende om Maxwell de komende tijd elektronisch huisarrest op te leggen. Ze zou dan het apparaat dat wordt gebruikt om haar locatie te controleren, kunnen verwijderen.

Wie is Ghislaine Maxwell?

Maxwell was de ex-vriendin van Epstein en bleef ook na hun relatie bevriend met hem. De aard van hun relatie is altijd onduidelijk gebleven. In een getuigenis verklaarden diverse huishoudelijke medewerkers van Epstein in 2009 dat Maxwell zowel in zijn publieke leven als in zijn privéleven een centrale rol speelde als „vriendin nummer één”. Deze rol omvatte sinds omstreeks 1992 ook het inhuren, controleren en ontslaan van het huishoudelijk personeel.

Ze werd door Epsteins staf ook wel de „Lady of the House” genoemd of zijn „Kwaaiige Kenau”. In 1995 gaf hij een van zijn bestaande bedrijven de naam Ghislaine Corporation. Dit bedrijf werd in 1998 ontbonden.

Slachtoffers

Sommige vermeende slachtoffers van de multimiljonair zeggen dat Maxwell betrokken was bij het misbruik. Ze zou meisjes hebben geronseld als „de madam van Jeffrey Epstein.”

Maxwell heeft herhaaldelijk elke betrokkenheid bij Epsteins zedenmisdrijven ontkend. Op Twitter denken ze daar anders over. Ook verwachten mensen dat ze hetzelfde doet als Jeffrey Epstein en maken er ‘grappen’ over.

Uit beeld

Maxwell is de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell die in 1991 van zijn jacht viel en in zee verdronk. Ze stond bekend als socialite. Eerst in Londen, waar ze is geboren en daarna in New York. Ze heeft altijd een breed netwerk gehad en omringde zich met mensen als Donald Trump, Bill Clinton en prins Andrew, eveneens een vriend van Epstein die in verband met zijn misbruikt wordt gebracht.

In 2012 richtte Maxwell het TerraMar Project op, een milieuorganisatie die de bescherming van oceaanwateren als doel had. De organisatie stopte in 2019, nadat Epstein opnieuw werd aangeklaagd. Ze verdween uit beeld nadat Epstein vorig jaar zelfmoord had gepleegd in gevangenschap.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-113 (gratis) of de chat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beste vriendin Epstein aangehouden, mensen ‘grappen’ nu over zelfmoord
Sluiten