Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 8 jun 2020

Prins Andrew bood aan mee te helpen aan Epstein-onderzoek

Prins Andrew heeft „wel degelijk aangeboden” om mee te werken aan het onderzoek naar Jeffrey Epstein.

Zijn advocaten zeiden dat vandaag in een verklaring aan Britse media dat beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie niet zouden kloppen.

Het ministerie diende gisteravond een officiële claim in om de Britse prins Andrew te mogen ondervragen over zijn banden met Epstein, de Amerikaanse zedendelinquent die vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn cel. Door de zogeheten MLA (Mutual Legal Assistance) in te dienen, worden twee landen verplicht om informatie met elkaar uit te wisselen over rechterlijke en criminele zaken. Omdat Andrew volgens de Amerikanen meermaals niet thuis gaf om mee te werken, was die stap volgens het ministerie noodzakelijk.

‘De hertog is nooit een doelwit geweest’

Volgens de advocaten van de prins zit de situatie anders in elkaar. „Het ministerie van Justitie heeft ons ervan verzekerd dat de hertog nooit een ‘doelwit’ is geweest van hun criminele onderzoeken naar Epstein en dat ze vertrouwelijk zijn vrijwillige medewerking zochten”, schrijven ze in hun verklaring. „In aanloop naar deze gesprekken vroegen we het ministerie van Justitie te bevestigen dat onze medewerking en interviewverzoeken vertrouwelijk bleven, conform de gewone regels die gelden voor vrijwillige samenwerking met het ministerie van Justitie.”

Op deze foto zie je JeffreyEpstein
Jeffrey Epstein (de man op de afbeelding). FOTO: EPA / Jason Szenes

Aanbod Andrew als getuige

Het ministerie bevestigde volgens de advocaten dat Andrews medewerking vertrouwelijk zou blijven. „De hertog van York heeft dit jaar zeker drie keer zijn medewerking aan het ministerie van Justitie aangeboden als een getuige. Helaas was de reactie van het ministerie op deze twee eerste aanbiedingen het verbreken van de regels rond de vertrouwelijkheid en het beweren dat de hertog totaal niet meewerkte. Door dat te doen, bleek dat ze wellicht liever publiciteit zochten dan dat ze de eerder aangeboden hulp accepteerden.”

Prins met te weinig empathie voor de slachtoffers

De prins ligt al jaren onder vuur om zijn vriendschap met Epstein. In een gesprek met de BBC sprak Andrew vorig jaar over hun relatie, maar dat viel niet in goede aarde. Zo zou de prins te weinig empathie hebben getoond voor de vermeende slachtoffers van de zakenman. Andrew legde naar aanleiding van alle commotie zijn koninklijke taken neer.

Lees ook: Huis van Epstein in Parijs en modellenbureau doorzocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prins Andrew bood aan mee te helpen aan Epstein-onderzoek
Sluiten