Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 jun 2020 / 07:36 uur

Trump wil dat achtergrond van agenten beter wordt gecheckt

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij vandaag een presidentieel bevel zal ondertekenen over het hervormen van de politie. Ook geeft hij dan een persconferentie.

Trump zei niet wat er precies in het decreet komt te staan. Een ingewijde vertelde aan CNN dat het vermoedelijk niet gaat om vergaande maatregelen. Trump ziet het bijvoorbeeld niet zitten om politieafdelingen af te schaffen, twitterde hij al.

Database excessief geweld

De president zou onder meer opdracht geven om een database in te stellen zodat excessief politiegeweld beter in kaart gebracht kan worden. Ook zal de politie mogelijk worden aangemoedigd om met gespecialiseerde hulpverleners op pad te gaan als een melding binnenkomt over bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, daklozen of verslavingsproblematiek.

Hoge overheidsfunctionarissen lieten maandag weten dat door het decreet goedkeuring voor bepaalde federale subsidies voor politiekorpsen gekoppeld wordt aan „goed politieoptreden”. Dat moet de korpsen aansporen tot verbeteringen. Ook moet de achtergrond van nieuw aan te nemen agenten beter gecheckt worden.

Protesten

In de Verenigde Staten wordt al weken gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Die protesten volgen op de dood van de zwarte arrestant George Floyd, die overleed nadat een agent in Minneapolis minutenlang met een knie op zijn nek drukte. De president reageerde ook op de dood van een zwarte man in Atlanta, die doodgeschoten is door de politie. Trump noemde dat een vreselijke situatie.

Corona

Eind mei tekende hij nog een heel ander soort decreet in de strijd tegen corona. De VS heeft nog altijd de meeste coronadoden ter wereld. Met het presidentieel bevel werd autofabrikant General Motors verplicht om beademingsapparatuur te produceren om de pandemie te bestrijden.

President Donald Trump deed dat nadat eerder de gouverneur van de staat New York en de burgemeester van New York City daarop had aandrongen. Ze vreesden toen snel zonder te komen zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump wil dat achtergrond van agenten beter wordt gecheckt
Sluiten