Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

Trump haalt Nationale Garde weg uit Washington

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag besloten om de militairen van de Nationale Garde terug te trekken uit Washington.

Na dagen van protesten is de situatie nu onder controle volgens de president. „Ik heb zojuist onze Nationale Garde bevolen om te beginnen met het terugtrekken uit Washington DC nu alles perfect onder controle is”, twitterde hij. In veel Amerikaanse steden was het onrustig in verband met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

Nationale Garde kan terugkomen

Wel liet de president weten dat hij de militairen weer makkelijk kan laten terugkomen als dat nodig blijkt te zijn. „Ze zullen naar huis terugkeren, maar kunnen snel terugkomen als het nodig is. Veel minder demonstranten gisteravond (zaterdag) dan verwacht,” voegde hij eraan toe.

Waken over veiligheid

In Washington en andere steden werden de reservestrijdkrachten ingezet in verband met de vele protesten tegen racisme en politiegeweld. Lokale autoriteiten in Washington zitten in hun maag met de aanwezigheid van de nationale garde en dat geldt ook voor de federale politiediensten. De politie van Washington zou niet goed zijn geïnformeerd over welke instanties nu allemaal waken over de veiligheid.

De Nationale Garde (National Guard) behoort tot de reservestrijdkrachten van de VS. Staten kunnen besluiten een beroep te doen op de gardisten bij natuurrampen en andere noodsituaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.