Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 10 jun 2020 / 12:41 uur

Pakistan zet enorme sprinkhanenplaag om in iets positiefs: kippenvoer

Een initiatief waarbij Pakistanen geld kunnen verdienen door sprinkhanen te verzamelen voor de productie van kippenvoer wordt mogelijk in het hele land ingevoerd.

Dat stelt premier Imran Khan voor. Pakistan kampt, net als buurland India, met de ergste sprinkhanenplaag in zo’n dertig jaar, waardoor de voedselvoorziening er in gevaar komt. Pakistaanse beleidsmakers en wetenschappers baseerden de aanpak op een initiatief in het door oorlog en hongersnood verscheurde Jemen. Daar moedigen de autoriteiten de mensen aan om de proteïnerijke insecten te eten. Een proef werd gedraaid in een deel van de regio Punjab, de graanschuur van Pakistan.

Vangen in de nacht

„We moesten de boeren eerst leren hoe zij de sprinkhanen kunnen vangen”, zegt één van de bedenkers van het initiatief. De makkelijkste manier om de sprinkhanen te vangen, blijkt om te wachten tot het nacht wordt en de insecten opeengepakt stilzitten op struiken en bomen. De boeren krijgen 20 roepie (11 eurocent) per kilo sprinkhanen. Een boerin die al haar gewassen was kwijtgeraakt aan de zwerm, zei dat zij met haar zoon 1600 roepie in een nacht wist te verdienen.

Nadat er 20 ton aan sprinkhanen waren gevangen, was het budget van het project op en werd het stilgezet. Het ministerie van Voedsel wil het project nu uitrollen in andere regio’s.

Enorme schade

Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland en India en Pakistan worden sinds het begin van dit jaar geteisterd door sprinkhanenplagen. Experts vrezen dat de zwermen zich vermenigvuldigen na het invallen van de moessonregens deze maand. Premier Imran Khan, die vroeger als zeer begaafd cricketspeler een legende-status in Pakistan bereikte, pleit daarom voor de sprinkhanen-vang-premie. Alleen met de hulp van zijn landgenoten denkt Khan het probleem tijdig te kunnen indammen.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN lijdt Pakistan 5 miljard dollar schade als een kwart van de gewassen beschadigd raakt. Ook stijgen voedselprijzen waardoor voor meer mensen hongersnood dreigt. Zo’n 20 procent van de Pakistanen is ondervoed en ongeveer de helft van de kinderen heeft een groeiachterstand.

Lees ook: Sprinkhaneninvasie Las Vegas zichtbaar op weerradar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pakistan zet enorme sprinkhanenplaag om in iets positiefs: kippenvoer
Sluiten