Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 29 jul 2019 / 21:10 uur

Sprinkhaneninvasie Las Vegas zichtbaar op weerradar

Vanwege de natte lente in de Amerikaanse staat Nevada is er in de hoofdstad Las Vegas sprake van een ongekende sprinkhanenplaag.

De miljoenen insecten vormen een dusdanig grote ‘wolk’ dat ze zelfs zichtbaar zijn op de radars van de meteorologen van nieuwszender CNN.

Raadselachtige regenbui

CNN-weervrouw Allison Chinchar toonde de beelden op televisie en vertelde dat het leek alsof er twee stormen trokken over de stad die bekend is om zijn casino’s. Een van deze twee ‘depressies’ gedroeg zich echter niet zoals een regengebied zich normaliter voortbeweegt. „Ik dacht dat dit misschien wel een extreem zware regenbui kon worden."

Toen ze de instellingen op de radar aanpaste, kwam de waarheid toch boven tafel. Deze extreme regenbui was helemaal geen lagedrukgebied gepaard met bewolking, windstoten en slagregen, maar een gigantisch grote wolk met sprinkhanen.

Afgelopen weekeinde riep de raadselachtige regenbui ook al de nodige vragen op. Op hun variant van Buienradar verscheen elke avond en nacht een bui. Nu lijkt hiervan de oorzaak gevonden te zijn.

Natte lente in Nevada

De staat Nevada heeft in 2019 een behoorlijk natte lente doorgemaakt, er viel ongeveer twee keer zoveel neerslag als in een normaal jaar.

Volgens Jeff Knight van het departement van landbouw is het hierdoor ook begrijpelijk dat er zoveel sprinkhanen in de omgeving van de stad zijn. „De insecten trekken rond deze tijd van het jaar massaal naar het noorden."

„Al sinds de jaren ’60 zijn dusdanig grootschalige migraties waargenomen, ik heb het zelf ook vier of vijf keer meegemaakt in de afgelopen 30 jaar", vertelt hij. „Bepaalde weersomstandigheden veroorzaken deze grootschalige trektocht van de sprinkhanen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sprinkhaneninvasie Las Vegas zichtbaar op weerradar
Sluiten