Metro
Metro Buitenland 27 jun 2020 / 11:10 uur

Britten balen van brexit, meerderheid wil in de EU blijven

In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven.

Dat schrijft zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.

Klap door coronacrisis

In 2018 wilde nog precies de helft van de Britten in de EU blijven. Een verklaring voor de stijging is niet bekend. Wel wijst Business Insider erop dat de Britse economie een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis, die in het land harder heeft toegeslagen dan in veel andere Europese landen.

Vier jaar geleden viel een Brits referendum nipt uit in het voordeel van de brexit. Sinds 31 januari maakt het Verenigd Koninkrijk officieel geen deel meer uit van de Europese Unie. Tot eind van dit jaar geldt een overgangsperiode, waarin wordt onderhandeld over de toekomstige relatie. Over de ‘scheidingsvoorwaarden’ was al overeenstemming.

Op deze foto zie je anti Brexit demonstranten met een spandoek.
Anti-brexit-demonstranten. Foto: ANP

Weer deelnemen?

De kans dat de Britten toch weer deel zullen gaan uitmaken van de EU is niet erg groot. De regering-Johnson houdt stug vol dat de overgangsperiode niet zal worden verlengd, ongeacht of er afspraken op tafel liggen of niet. En voor oppositiepartij Labour is terugkeer naar de EU ook geen beleidsdoel.

Economen vrezen dat zonder deal volgend jaar grote problemen in de onderlinge handel zullen ontstaan. Vanaf maandag begint een maand van intensieve onderhandelingen.

European Social Survey voert elke twee jaar een representatief onderzoek uit onder de bevolking van tientallen landen, waaronder Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britten balen van brexit, meerderheid wil in de EU blijven
Sluiten