Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Brexit-documenten ingeleverd bij EU

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tim Barrow, heeft woensdag de documenten die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk juridisch regelen ingeleverd bij de EU. Hij bracht het zogeheten instrument van ratificatie persoonlijk naar het gebouw van de Europese Raad.

Als het Europees Parlement later op de dag zijn goedkeuring geeft aan het terugtrekkingsakkoord, zullen de 27 overblijvende EU-regeringen er schriftelijk nog formeel groen licht voor geven. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU vrijdag om middernacht. De Britse permanente vertegenwoordiging in Brussel wordt dan omgedoopt tot ‘UK Mission to the European Union’. Tim Barrow gaat verder als EU-ambassadeur in plaats van permanente vertegenwoordiger.

Relatie met EU

De EU-vlag aan het Britse ambassadegebouw aan de Brusselse Oudergemlaan wordt vrijdag gestreken. Daar wordt de komende tijd niet alleen gewerkt aan uitvoering van het terugtrekkingsakkoord, maar ook aan het vormgeven van de toekomstige relatie met de EU.

„Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk voor een onafhankelijk, soeverein Groot-Brittannië, vooruitkijkend naar een decennium van vernieuwing en kansen", liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab optekenen.

Stemming door EU

Het voltallige Europees Parlement stemt woensdag over het verdrag dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari regelt. Uit stemmingen in deelcommissies bleek vorige week al dat een overgrote meerderheid ermee instemt.

Een gewone meerderheid is voldoende. Voorafgaand aan de stemming rond 18.00 uur voeren de parlementariërs nog een debat met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Tegenzin van Nederland

Diverse Nederlandse afgevaardigden zullen met enige tegenzin instemmen met het terugtrekkingsakkoord. Esther de Lange (CDA) doet dat met pijn in het hart. Zij kijkt al vooruit naar de gesprekken over de toekomstige relatie. Het parlement zal er volgens haar op toezien dat er „geen uitverkoop van onze interne markt" komt. „Er staat veel op het spel bij de spannende onderhandelingen over onze toekomstige relatie, zegt ook Bas Eickhout (GroenLinks). Peter van Dalen (ChristenUnie) stemt ‘met frisse tegenzin’ voor het akkoord. „Want ik betreur de brexit zeer."

Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het vertrek jammer. „Maar de Britten hebben er het recht toe". Hij heeft „grote zorgen over de Nederlandse vissers, agri-exporteurs en andere handelaren".

Niet afschrikken

De sociaaldemocratische fractie met daarin de PvdA neemt woensdag ‘met een lach en een traan’ afscheid van de Britse collega’s. Europarlementariër Agnes Jongerius denkt dat premier Boris Johnson uit is op „een belastingparadijs waar multinationals in het zonnetje worden gezet. Maar wij laten ons niet afschrikken door dreigementen van een bullebak. Een eerlijk speelveld en gelijk loon voor gelijk werk staan voor ons voorop in de komende onderhandelingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.