Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Italië gooit grenzen vanaf 3 juni weer open

Vanaf 3 juni staat Italië weer reizen van en naar het buitenland toe. Ook mogen Italianen vanaf dan weer door het hele land reizen. Dat maakte de regering zaterdag bekend.

Dinsdag 2 juni is in Italië een nationale feestdag waarop de vrijheid van de democratie wordt gevierd. Om te voorkomen dat iedereen in het land zich die dag gaat verplaatsen, is de datum op 3 juni gezet.

Italië versoepelt

Italië was het eerste land in Europa dat op nationaal niveau beperkingen had ingesteld vanwege het coronavirus. De lockdown is er sinds 10 maart van kracht. Sinds begin mei is de premier Antonio Conte de maatregelen voorzichtig weer aan het versoepelen.

De meeste winkels en andere ondernemingen in het land mogen vanaf maandag weer open. Datzelfde geldt onder voorwaarden voor musea, bibliotheken en kerken. Sinds het begin van deze maand kunnen de Italianen de deur weer uit voor een bezoek aan naasten of om te sporten.

In het land zijn ruim 223.000 besmettingen van het coronavirus bekend en meer dan 31.000 mensen stierven aan de longziekte. Qua dodental is Italië na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het zwaarst getroffen land ter wereld. Vrijdag zijn 242 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

Nederland verlengt inreisverbod

Nederland heeft het inreisverbod voor mensen van buiten de EU verlengd tot en met 15 juni. Alleen voor noodzakelijke reizen zijn de grenzen open. Dat is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Europese Commissie kondigde de maatregel vorige week al aan. Het is de tweede keer dat het inreisverbod is verlengd. De Nederlandse grens ging dicht op 19 maart. Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

Lees ook: Waarom hebben Italië en Nederland ruzie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Italië gooit grenzen vanaf 3 juni weer open
Sluiten