Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 15 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Nul coronadoden in Denemarken, New York nog weken op slot

Voor het eerst sinds 13 maart zijn in Denemarken in een etmaal geen mensen bezweken aan het coronavirus. Hoe is het daar en met coronadoden verder in de wereld?

De nul doden in Denemarken werden vrijdag door gezondheidsinstanties gemeld. In het land met ongeveer 5,5 miljoen inwoners zijn tot dusver 537 coronapatiënten overleden.

De laatste tijd nam de corona-epidemie al in hevigheid af in Denemarken. De regering versoepelde medio vorige maand veel maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen. Het leven komt er, zie foto, weer aardig op gang.

Lockdown New York nog wekenlang

In de stad New York blijven tot 13 juni de huidige coronamaatregelen gelden. Dit heeft de gouverneur van de gelijknamige staat, Andrew Cuomo, bekendgemaakt. De metropool, waar circa 20 miljoen mensen wonen, is buitengewoon zwaar getroffen door het gevreesde virus. Er zijn al zeker 20.000 coronapatiënten overleden.

De minder dichtbevolkte regio’s van de staat New York kunnen volgens Cuomo wel geleidelijk aan de beperkingen die wegens het virus zijn ingevoerd, laten varen. Dit gebeurt om de economische activiteit weer op te voeren.

In de staat New York, waar in 24 uur weer 132 patiënten aan COVID-19 overleden, heropent wel gedeeltelijk de stranden in het lange weekeinde van Memorial Day (22-25 mei). Dat meldt CBS News.

Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump Foto: AFP / Mandel Ngan

Trump presenteert project tegen Vaccin

De Amerikaanse president Trump, voor (of vooral tegen) wie een dodenklok op Times Square in New York hangt, heeft het project gepresenteerd waarmee hij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus wil versnellen. Hij vergeleek de inspanningen bij de zogenoemde Operation Warp Speed met de ontwikkeling van de atoombom in de Tweede Wereldoorlog, het Manhattan Project.

Trump verklaarde ook de naam van de operatie, die verwijst naar de zogeheten warpsnelheid in de televisieserie Star Trek. Daarbij reizen ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid. Hij hoopt dan ook zo vlug mogelijk resultaten te kunnen boeken, met als doel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar een vaccin te hebben. Warp Speed is erop gericht sneller dan gebruikelijk een ​​vaccin te ontwikkelen, te testen en te produceren, aldus Trump.

Italië op weg naar 32.000 coronadoden

In Italië zijn 242 nieuwe coronadoden geteld, waarmee het totaal aantal sterfgevallen door het coronavirus op 31.610 is gekomen. Daarmee is het na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het zwaarst getroffen land ter wereld.

Het aantal nieuwe besmettingen steeg tot 223.885, en daarmee volgt Italië op de Verenigde Staten, Spanje, Groot-Brittannië en Rusland. Op dit moment is van 72.070 Italiaanse inwoners bekend dat ze ziek zijn. Ruim 800 liggen er op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen.

corona Italië
Vrijwilligers brengen in coronatijd vis naar arme mensen in Napels. l Foto: EPA / Ciro Fusco

Coronadoden Duitsland en Groot-Brittannië

Het aantal extra doden door het coronavirus is in Duitsland relatief gering. Volgens cijfers stierven gemiddeld 8 procent mensen meer dan gebruikelijk in een bepaalde periode.

De onderzoekers vergeleken een week in april met de sterftecijfers de afgelopen vier jaar. Tussen 13 en 19 april stierven in de Bondsrepubliek zeker 18.693 mensen: 8 procent meer dan in de jaren 2016 tot 2019. Omdat de jongste griepgolf sinds midden maart is afgelopen, wijten de wetenschappers de toename aan de corona-epidemie.

Het aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk is overleden na positief te zijn getest op Covid-19 is met 384 toegenomen. Het totaal aantal coronadoden is nu 33.998. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. In totaal is nu bij 236.711 Britten besmetting met het coronavirus vastgesteld. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 3500 nieuwe gevallen bij.

Noorwegen handhaaft reisbeperkingen

Noorwegen handhaaft vooralsnog alle reisbeperkingen die vanwege het coronavirus zijn ingevoerd, tot 20 augustus. Dit zei premier Erna Solberg vrijdag. Dat houdt in dat de Noren sterk wordt aangeraden niet in het buitenland op vakantie te gaan en dat de meeste buitenlanders alleen mogen komen als ze in Noorwegen wonen en werken. Het wordt vanaf 1 juni waarschijnlijk wel mogelijk het land te bezoeken als dat door bepaalde werkzaamheden vereist zou zijn.

Het Scandinavische land van 5,3 miljoen inwoners heeft ongeveer 8200 besmettingen geconstateerd en 232 coronapatiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Drugshandel fors gedaald in Frankrijk

De lockdown die in Frankrijk was opgelegd om het coronavirus te bestrijden, heeft geleid tot een scherpe daling van de drugshandel en een reusachtige piek in de prijzen van drugs. De Franse gezondheidsautoriteit DGS heeft over de afgelopen 24 uur 104 nieuwe coronadoden gemeld.

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zei vrijdag op een persconferentie in het hoofdkwartier van het antiterrorismebureau in Nanterre dat de drugshandel in zijn land met 30 tot 40 procent is afgenomen. Het hoofd van de Franse drugsbestrijding Stéphanie Cherbonnier zei dat de prijzen met 30 tot 60 procent omhoog zijn gegaan.

„Wij hebben een enorme verhoging van de prijzen geconstateerd”, aldus Cherbonnier, die eraan toevoegde dat drugshandelaars wel hebben geprobeerd om tijdens de lockdown aan huis te leveren of drive-inservices te verlenen. Volgens de Franse zender BMFTV waarschuwde Castaner er wel voor dat er zich nieuwe praktijken kunnen voordoen, zoals het thuis kweken van cannabis.

In Nederland ontstond in maart een run op coffeeshops toen deze gesloten werden. Later werd de sluiting omgezet en werden coffeeshop een ‘afhaalpunt’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nul coronadoden in Denemarken, New York nog weken op slot
Sluiten