Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 14 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal coronabesmettingen in Amerika nadert 1,5 miljoen

In Amerika zijn woensdag (lokale tijd) 22.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat betekent dat nu zeker 1,4 miljoen Amerikanen besmet geraakt zijn met het virus.

Volgens tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore steeg het aantal sterfgevallen door corona woensdag met 1813 tot ruim 84.000.

Sommige staten open, andere staten op slot

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het hardst getroffen door het coronavirus. Ondanks dat versoepelen verschillende staten de coronamaatregelen. Zo gaan Maryland en Virginia vanaf vrijdag geleidelijk weer open, terwijl andere staten op slot blijven om zo verspreiding van het virus te beteugelen. Half april al sprak president Donald Trump over het geleidelijk openen van de economie.

„We weten dat een overhaaste heropening in Amerika tot tragische resultaten kan leiden”, zei Muriel Bowser, burgemeester van Washington. Ook bijvoorbeeld New York, een van de zwaarst getroffen staten van het land, blijft ondanks enkele versoepelingen in lockdown. In datzelfde New York hangt op Times Square een ‘Trump-dodenklok’, die zou moeten aangeven hoeveel doden de VS minder te betreuren had als de president eerder en anders tegen het coronavirus had ingegrepen.

 

corona amerika trump
In de Verenigde Staten is protest te zien over het coronabeleid van president Trump. Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Trump oneens met viroloog Fauci

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het advies van medisch topadviseur Anthony Fauci over de heropening van de Amerikaanse economie „onacceptabel”. Fauci waarschuwde de Senaat dinsdag voor het te snel heropenen van het land tijdens de corona-epidemie. Dat zou volgens de immunoloog kunnen leiden tot nieuwe corona-uitbraken.

„Voor mij is het een onacceptabel antwoord”, zei Trump woensdag (lokale tijd) tijdens een persbriefing in het Witte Huis. „En zeker als het op scholen aankomt.” Daarmee reageert de president op het advies van Fauci om in Amerika ook scholen nog een tijd dicht te houden. Wel zei Trump te overwegen om leraren „boven een bepaalde leeftijd” geen lessen te laten geven. „Ik denk dat zij nog een paar weken rustig aan moeten doen.”

‘Veilig, maar zo snel mogelijk’

Trump wil de Amerikaanse economie zo snel mogelijk weer aanzwengelen omdat de VS financieel hard worden geraakt door het virus. „We willen dat op een veilige manier doen, maar wel zo snel mogelijk”, zei Trump eerder.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, is het daar mee eens. „Als we te lang wachten bestaat het risico dat de Amerikaanse economie wordt vernietigd. En dat kan weer gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengen”, zei hij in een interview met Fox News.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal coronabesmettingen in Amerika nadert 1,5 miljoen
Sluiten