Victor Vanparijs
Victor Vanparijs Nieuws 17 apr 2020 / 05:36 uur

Trump wil economie ‘stap voor stap’ heropenen met driefasenplan

Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen.

„Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig, stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere", zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Minstens twee weken

Staten waar het longvirus al minstens twee weken onder controle is, kunnen wat de president betreft hun activiteiten „morgen hervatten”. Trump wijst erop dat staten zoals Montana, Wyoming en North Dakota relatief gespaard zijn. „Dat is heel anders dan in New York of New Jersey.” In totaal 29 staten zouden volgens hem relatief snel weer open kunnen. Toch viel er voor de derde dag op rij alweer een recordaantal doden te betreuren in de VS. 

De president benadrukte dat de gouverneurs van de staten, niet het Witte Huis, de leiding hebben in dit proces. Opvallend, aangezien de president eerder liet weten dat hij het totale gezag over de staten heeft. 

Trump: „Als ze gesloten moeten blijven, zullen we dat toestaan. Als ze denken dat het tijd is om te heropenen, zullen we ze de vrijheid en de begeleiding bieden om die taak te volbrengen."

Driefasenplan

Trumps driefasenplan lekte eerder op donderdag al via diverse Amerikaanse media uit. In de eerste fase van de richtlijnen om staten weer te openen kunnen grotere locaties zoals restaurants en bioscopen weer opengaan, zolang de sociale afstand van bezoekers en klanten gerespecteerd wordt. In fase twee zijn niet-essentiële reizen weer mogelijk en kunnen de scholen weer open. In de derde fase mogen medisch kwetsbare mensen weer aan openbare activiteiten deelnemen.

Advocaat vrij

Ondertussen is bekendgemaakt dat de voormalige advocaat van de president, Michael Cohen, vervroegd wordt vrijgelaten vanwege de coronapandemie. Dat melden diverse Amerikaanse media.

In de gevangenis van Otisville in New York, waar Cohen verblijft, zijn verschillende gevangen en cipiers besmet met het virus. Alle gevangenen worden nu naar huis gestuurd. Na een quarantaine van twee weken mag Cohen de rest van zijn celstraf in huisarrest doorbrengen.

Zwijggeld

Cohen kreeg de gevangenisstraf wegens het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen die een seksuele affaire hadden met Trump en wegens liegen tegen het Amerikaans Congres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump wil economie ‘stap voor stap’ heropenen met driefasenplan
Sluiten