Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 14 mei 2020 / 07:30 uur

Op 90 procent van de basisscholen bleven kinderen thuis

Op 90 procent van de basisscholen zijn sinds de heropening leerlingen thuisgebleven. Dat blijkt uit een peiling onder 1100 schooldirecteuren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Het gaat naar schatting om 55.000 kinderen die de eerste dagen niet naar school zijn gekomen.

„Veel scholen maken zich zorgen over het begeleiden van deze leerlingen als het hele team al wordt ingezet om het dagelijks onderwijs op school in te richten”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de AVS in De Telegraaf. Volgens de schoolleiders zijn vooral kinderen thuisgebleven die een verhoogd gezondheidsrisico lopen.

leerlingen niet naar school
Een docente wijst voor basisschoolleerlingen in Den Haag een Digibord aan met de tekst ‘Afstand houden? Rechts houden!’. Foto: ANP / Sem van der Wal

Soms meer dan 10 procent van de leerlingen

Uit de peiling komt naar voren dat het bij veel scholen gaat om een enkele leerling, maar bij 8 procent van de scholen gaat het om meer dan 10 procent van het totaal aantal leerlingen. Medio april kwam het kabinet met het besluit over de basisscholen en gaf aan dat een leerplichtambtenaar niet meteen op de stoep zou staan als een kind niet naar school zou komen.

Ook blijkt volgens de AVS dat bij de helft van de scholen leraren uit voorzorg zijn thuisgebleven. „Op 5 procent van de scholen waren er niet voldoende leraren om alle klassen op school te laten komen”, zegt Van Haren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op 90 procent van de basisscholen bleven kinderen thuis
Sluiten