Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Den Haag regelt spoedopvang om ‘zeer acute situatie’ Ter Apel

De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is dit weekend zo hoog dat asielzoekers dreigen op het gras te moeten slapen, meldt de gemeente Den Haag. De gemeente is bereid om vanaf zondag honderd tot honderdtwintig geregistreerde asielzoekers op te vangen in het NH Hotel in Kijkduin vanwege deze „zeer acute situatie”. Een woordvoerder van het COA bevestigt dat sprake is „van een zeer nijpende situatie”.

Hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen aan het Deltaplein is volgens de gemeente afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de begeleiding van de groep, betaalt de kosten en wordt ondersteund door het Rode Kruis.

Omwonenden worden dit weekend per brief op de hoogte gesteld van de opvang die tot uiterlijk 15 januari mag plaatsvinden.

Over maximum heen

Een woordvoerder van het COA zegt dat er tot nu toe nog niemand de nacht op het gras heeft hoeven door te brengen. „We halen ze voor de nacht naar binnen en brengen ze onder in bijvoorbeeld de wachtruimtes van de IND.” Hij laat weten dat het COA erg blij is met de hulp van de gemeente Den Haag, maar benadrukt dat ondanks dat de situatie bij het aanmeldcentrum „nijpend” blijft.

In Ter Apel is plek voor maximaal 2000 mensen. „We zitten op dit moment over het maximum heen. We roepen al langer dat we opvanglocaties nodig hebben. Niet alleen omdat er dagelijks mensen zijn die zich melden voor asiel, maar ook omdat er 16.000 statushouders in onze opvangcentra zitten. Die wachten op een huis bij de gemeente”, aldus het COA. Ook verblijven mensen langer in de opvang omdat het langer duurt voordat asielaanvragen worden behandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties