Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Opgestapt bestuurslid PvdD kreeg ‘haatberichten uit de achterban’, legt ook Statenwerk neer

Het rommelt nogal binnen de Partij voor de Dieren (PvdD), met het opstappende bestuur en kritiek op Esther Ouwehand. Nu blijkt dat het Zuid-Hollandse Statenlid Hanke Hoogerwerf „haatberichten” vanuit de achterban van de partij heeft ontvangen. Ze legt daarom haar werk als Statenlid tijdelijk neer.

Hoogerwerf maakte deel uit van het algemeen bestuur van de PvdD. Het voltallige bestuur stapte afgelopen donderdag op na een machtsstrijd met Esther Ouwehand, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer en kandidaat-lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Bij College Tour zei Ouwehand dat ze nog steeds niet weet wat er nou precies mis is.

‘Haatberichten vanuit achterban’

Hoogerwerf schrijft in een brief dat ze afgelopen week „in het oog van de politieke storm” terecht is gekomen. „Als gevolg van deze gebeurtenissen ontvang ik momenteel een veelheid van op mijn persoon gerichte haatberichten vanuit onze achterban. De heftigheid van deze berichten raakt mij diep, omdat ik me altijd met hart en ziel heb ingezet voor de idealen van de Partij voor de Dieren: opkomen voor dieren, natuur en milieu.”

Omdat de situatie „een dermate negatieve invloed” op haar „mentale gezondheid” heeft, legt ze haar Statenwerk tijdelijk neer. Ze is namelijk van mening dat ze dat nu niet goed kan uitvoeren.

Ze neemt dus tijdelijk ziekteverlof, waar een vaste periode van zestien weken voor staat. Robert-Jan Vonk, fractievertegenwoordiger van de PvdD, vervangt Hoogerwerf gedurende die tijd in de Staten. De partij heeft drie zetels in Zuid-Holland.

Hommeles binnen de PvdD

De PvdD belandde ruim een week geleden in diepe crisis nadat Ouwehand door het partijbestuur als lijsttrekker was geschrapt wegens niet nader genoemde signalen van integriteitsschendingen. Na protesten van leden en bestuurders in het land trad het partijbestuur af en werd Ouwehand toch opnieuw voorgedragen als lijsttrekker. De PvdD heeft nu een interim-bestuur van acht leden, dat onder meer het congres van komende zondag voorbereidt.

In de Zuid-Hollandse Staten doet ook Pauline de Bes vanwege „langdurige ziekte” een stap terug. Zij behoorde tot de vierkoppige fractie van JA21. Het is de bedoeling dat De Bes begin volgend jaar terugkeert in de Staten.

Meer ruimte voor emoties in het onderwijs: ‘Werkgevers zoeken ook intuïtieve werknemers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties