Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 24 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Esther Ouwehand trekt zich tijdelijk terug als lijstrekker: ‘Nog steeds geen duidelijkheid’

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren (PvdD). Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar.

„Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen”, zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

Geen duidelijkheid over meldingen tegen Ouwehand

Omdat het oude bestuur volgens haar nog steeds geen duidelijkheid heeft gegeven over de aard van de meldingen tegen Ouwehand, hangen deze nog steeds boven haar hoofd.

Wat er in de partij is gebeurd, is dan ook „heel beschadigend voor onze partij”, aldus Ouwehand op haar partijcongres. Ze zou eigenlijk speechen, maar liep na haar aankondiging het podium af. Ze kreeg wel, opnieuw, een staande ovatie van de PvdD-leden.

Tijdelijk geen fractievoorzitter meer

Ouwehand heeft de hoop weer voor de verkiezingen terug te keren bovenaan de lijst, maar het is nog onduidelijk of het onderzoek naar haar voor die tijd is afgerond. Volgens een woordvoerder legt de partijleider ook tijdelijk het fractievoorzitterschap neer.

De interim-voorzitter Michiel Knol zegt dat het vertrekkend partijbestuur niet alle informatie met de opvolgers heeft gedeeld en er dus voor het interim-bestuur nog veel onduidelijkheid. „We gaan uit van Esthers onschuld. Maar de informatie die we nodig hebben om dat vast te stellen, hebben we nog niet gekregen.”

Conflict met partijbestuur

Twee weken geleden escaleerde een al langer sluimerend conflict tussen Ouwehand en het partijbestuur. Ouwehand werd beschuldigd van ‘integriteitsschendingen’, maar waar dat precies over ging werd niet duidelijk. De steun vanuit de partij voor Ouwehand bleek zeer groot en het bestuur trad terug.

Man overleden nadat stier hem op hoorns spietst

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties