Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 15 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Nieuwe coronavariant in opkomst, maar niveau blijft heel erg laag’

De wereld lijkt de coronapandemie alweer zo’n beetje vergeten, maar helemaal verdwenen is het virus nog steeds niet. Na een rustige zomer neemt het aantal besmettingen ogenschijnlijk langzaam toe. In het rioolwater is het hoogste aantal virusdeeltjes sinds half mei aangetroffen, al is dat niveau nog steeds ‘heel erg laag’. Daarnaast belanden iets meer mensen vanwege coronaklachten in een ziekenhuis. Een nieuwe subvariant van het coronavirus is ontdekt.

Maar zorgen maken dat er een nieuwe golf oplaait? Zeker niet. Het gaat nog altijd om kleine aantallen, benadrukt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toename besmettingen coronavirus

„Wat we de laatste maand zien, is een toename, maar het niveau is nog steeds heel erg laag. Het stijgt nu van heel erg laag naar iets minder heel erg laag”, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. Waardoor de lichte toename komt, is niet duidelijk, mogelijk speelt de zomervakantie een rol. „Vakantie helpt altijd met verspreiding van virussen”, legt Van den Hof uit.

Het aantal virusdeeltjes in het riool stijgt sneller dan het aantal ziekenhuisopnames. Dat wijst erop dat de meeste mensen thuis kunnen uitzieken en niet of nauwelijks klachten krijgen door het coronavirus. Van den Hof: „We verwachten dat er ook in het najaar meer verspreiding zal zijn. We zullen ook een golfje zien van het aantal ernstig zieken, maar niet zo hoog als in de jaren van de pandemie.” Dat komt doordat vrijwel iedereen corona heeft gehad, gevaccineerd is tegen het virus, of allebei. Mensen zijn goed beschermd.

Van den Hof verwacht daarom dat coronamaatregelen niet nodig zijn en dat de zorg waarschijnlijk niet overbelast zal raken. De laatste coronaregels werden in mei 2023 geschrapt.

Nieuwe variant: EG.5

De nieuwe variant die nu rondgaat, heet EG.5. Dit is een veranderde versie van XBB, die de laatste tijd dominant was. Door die verandering kan EG.5 de afweer van mensen waarschijnlijk net iets beter omzeilen, en daardoor kan hij zich sneller en gemakkelijker verspreiden. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen zieker worden door EG.5 dan door andere virusvarianten. Het coronavaccin dat komend najaar wordt gebruikt voor de herhaalprikken, is speciaal ontwikkeld voor de XBB-varianten. Daar valt EG.5 ook onder.

Lisette verloor 15-jarige dochter bij ongeluk met dronken speedbootbestuurder: ‘Blijft niet te verteren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.