Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 10 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Kogel door de kerk: Mark Rutte stopt als lijsttrekker VVD en verlaat politiek na verkiezingen

Demissionair premier Mark Rutte is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar als lijsttrekker van de VVD. Dat heeft Rutte zojuist gezegd aan het begin van het debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de val van het kabinet, het onderwerp waarover Rutte IV viel (migratie) en hoe de tijd tot de verkiezingen eruit zal zien.

Premier Mark Rutte kondigt aan politiek te verlaten

Bij aanvang van het debat liet Rutte weten een knoop te hebben doorgehakt. „Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren”, zegt Rutte, verwijzend naar de ruzie in de coalitie over het asielbeleid die hij persoonlijk op de spits zou hebben gedreven. „Het enige antwoord is: Nederland. Mijn positie is daaraan is volstrekt ondergeschikt.” Hij zei ‘ongeschikt’, maar versprak zich daarbij.

De VVD’er zegt er goed over te hebben nagedacht sinds vrijdag. „Ik denk dat dit het goede moment is om het stokje door te geven. Dat voelt goed. Dat is iets wat je altijd doet met veel emotie en met gemengde gevoelens. Ik doe dit omdat ik het een prachtige baan vind en er dolgraag voor zou knokken om door te gaan, maar tegelijkertijd moet ik me elke keer bij verkiezingen afvragen: wat is nou verstandig?”

Rutte wil de huidige demissionaire kabinetsperiode nog afmaken. Als na de Tweede Kamerverkiezingen van komend najaar een nieuw kabinet is aangetreden, verlaat hij de politiek. Rutte heeft een lange politieke carrière achter de rug: hij heeft er dan dertien jaar opzitten als premier en zeventien jaar als politiek leider van de VVD. Wie hem moet opvolgen, is nog niet bekend.

Een deel van de oppositie liet gisteren weten dat zij een motie van wantrouwen tegen Rutte willen indienen. Volgens hen is hij de hoofdschuldige van de val van het kabinet. Als zo’n motie wordt aangenomen, kan Rutte ook demissionair niet aanblijven.

Organisaties doen aangifte tegen schapenboer en burgemeester na doodschieten wolf: ‘Aanval van mens op wolf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.