Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 10 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Organisaties doen aangifte tegen schapenboer en burgemeester na doodschieten wolf: ‘Aanval van mens op wolf’

De Faunabescherming en Animal Rights hebben aangifte gedaan tegen een schapenboer en de burgemeester van Westerveld, na een aanvaring met een wolf in het Drentse dorpje Wapse gisterochtend. Beide stichtingen menen dat er „geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf”.

De schapenboer ontdekte gisterochtend dat enkele schapen doodgebeten waren door een wolf. Hij wilde het dier verjagen, maar werd vervolgens gebeten. Twee uur later werd de wolf doodgeschoten op last van de burgemeester. Onder zonnepanelen in een weiland werd het dier gevonden, zo schrijft de Faunabescherming in een verklaring.

„Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt. De hobbyboer was duidelijk in overtreding”, stelt de stichting. „Het protocol om te beoordelen of een wolf mensen heeft aangevallen en vervolgens moet worden gedood, is in het geheel niet gevolgd. De burgemeester had niet het recht om wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten. En de politie had dat moeten weten en verifiëren, alvorens te schieten.”

Dierenliefhebbers boos

Freek Vonk reageert met verbazing op de situatie. „Deze situatie is zeer uitzonderlijk omdat wolven normaal gesproken enorm verlegen en teruggetrokken dieren zijn. Tussen 2002 en 2020 hebben wolven in Europa en Noord-Amerika gezamenlijk slechts 14 mensen aangevallen”, zo schrijft hij op Facebook. „Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de omstandigheden…”

Vonk is niet de enige die verbaasd is over het doodschieten van de wolf. Vooral dierenliefhebbers hebben het moeilijk met de keuze van de burgemeester. „Onbegrijpelijk dat de wolf dit heeft moeten bekopen met de dood”, schrijft een iemand op Twitter. „Dat beest is banger voor ons dan andersom”, voegt iemand anders toe.

Burgemeester ‘kon niets anders’ dan wolf laten doodschieten

De gemeente Westerveld heeft nog geen reactie gegeven op de stappen van de Faunabescherming en Animal Rights. Een woordvoerster laat weten „het eerst intern te willen bespreken”.

Burgemeester Rikus Jager zei gistermiddag wel dat „hij niet anders kon” dan de wolf laten doodschieten. „We hebben nog geprobeerd om een expert te bellen, maar dat lukte zo vroeg niet. Voor zover er expertise aanwezig was, hebben we die geraadpleegd, maar samen hebben we geconcludeerd dat er maar één keuze mogelijk was.”

De Faunabescherming laat weten „alles er aan te doen” om een vervolging in te doen stellen „tegen het aanvallen, verontrusten en doden van de streng beschermde wolf”. „Dit misdrijf mag niet onbestraft blijven, vooral ook omdat er een receptwerking van uit zou kunnen gaan.”

Oppositie wil dat Mark Rutte nu opstapt: ‘Nederland is klaar met Rutte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.