Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Tieners uit Eindhoven en Deventer opgepakt vanwege voorbereiden terroristische aanslag

Twee tieners van 16 en 19 jaar zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag in België. De aanhouding van de jongens uit Deventer en Eindhoven houdt verband met een zaak in België, waarbij vorige maand zeven mensen werden aangehouden die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren.

De 16-jarige jongen uit Eindhoven was één van de verdachten die in mei werden aangehouden. Hij zit nog vast en dat blijft zeker nog tot half juni zo. De 19-jarige jongen uit Deventer werd afgelopen dinsdag opgepakt, zo meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan het AD. Morgen wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die zal dan beslissen of hij nog langer in vastgehouden kan worden.

In korte tijd geradicaliseerd

De meeste verdachten die vorige maand in België werden aangehouden, komen uit Tsjetsjenië. Ze zouden zijn aangesloten bij een groep fervente aanhangers van IS en in korte tijd geradicaliseerd zijn. Drie van hen hebben de Belgische nationaliteit. Of de tieners uit Nederland ook in korte tijd geradicaliseerd zijn is niet duidelijk.

Volgens het OM in België had de groep, voor zover bekend, nog geen concreet doelwit uitgekozen. „Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald”, aldus het OM vorige maand. Het OM noemde toen als mogelijke aanklachten poging tot terroristische moord, de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag. Wel waren de leden van de groep op zoek naar wapens.

Gesprekken over terroristische aanslag

Volgens het verhaal in het AD zou de jongen uit Eindhoven op Telegram met de Deventenaar en een verdachte uit België hebben gesproken over het plannen van aanslagen. Waarom de jongens gesprekken hadden over de terreuracties is onbekend. Ook zouden er nog geen spullen zijn aangeschaft voor het plegen van een aanslag.

Bijzondere geboorte: krokodil krijgt kleintje zonder bevruchting van mannetje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.