Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Bernadette vertelt bij Nadia over haar chronische slaapprobleem: ‘Zodra ik het kussen raak, draait mijn hoofd overuren’

Een slechte nacht hebben we allemaal weleens. Je blijft maar woelen tot je de vogeltjes alweer hoort fluiten en er licht tussen de kieren van je gordijn naar binnen komt. Maar hoe is het als je dat (bijna) iedere nacht hebt? In de uitzending van Nadia was gisteren Bernadette te gast. Ze sliep altijd al licht, maar opeens ging het slapen helemaal niet meer. Zo sliep ze maar een paar uur per nacht. Ze vertelt wat dit slaapprobleem met haar doet en heeft gedaan.

Een heel ander onderwerp dan wat er in de uitzending van de dag ervoor besproken werd trouwens. Toen ging het over het hebben van ADHD. Onder anderen TikTokker Roeland vertelde hoe ADHD bij hem invloed heeft op zijn leven.

Bang voor de nacht

Slecht slapen doet iets met je, maar al helemaal als je heel vaak slecht slaapt. Bernadette is te gast in het programma en heeft al jaren een slaaptekort. Als ze na een gebroken nacht wakker wordt, is ze al huiverig voor de nacht daarop. „Het begint eigenlijk al bij de ochtend van tevoren. Je komt al uit een slechte nacht en eigenlijk ben ik op zo’n moment al bang voor de nacht”, laat ze weten. „Overdag duw ik dat wel weg, maar als het dan een uur of elf ’s avonds is en ik moet naar bed, dan merk ik dat ik daar fysiek ook echt last van ga krijgen. Hartkloppingen, klamme handen; bijna alsof ik in de achtbaan moet.”

Eenmaal in bed begint het dan ook. „Zodra mijn hoofd het kussen raakt en het licht uit gaat, draait mijn hoofd overuren.” Bernadette geeft aan dat haar gedachtes dan continu gaan over het willen slapen. „Zo ben ik ongeveer een uur bezig tot ik denk: ik moet er nu wel even uit. Dan probeer ik even naar de wc te gaan en mezelf te resetten. Maar dat kun je ook maar zo vaak doen”, legt ze uit. „Op een gegeven moment beland je in zo’n spiraal van donkere, negatieve gedachtes dat je de slaap moet vatten. Tot ik bijna in slaap val en een stemmetje in mijn hoofd zegt: maar je slaapt nog niet. Dan schrik ik weer wakker.”

Therapie tegen slaapprobleem

Om er vanaf te komen, probeerde ze een hoop uit. „Alle huis-, tuin- en keukenspulletjes. Van melk, tot gemberthee tot homeopathische dingen. Op een gegeven moment ben ik wel naar de huisarts gegaan toen ik merkte dat het echt niet meer ging. Toen kreeg ik het slaapmiddel temazepam.” Dat probeerde ze een periodelang uit, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. „Ik merkte dat dat heel verslavend was en dat ik me nog vreselijker voelde overdag dan wanneer ik niet sliep. Alsof er een olifant over je heen loopt. Je bent heel suf en wazig.”

Na zelf verder te zoeken kwam ze bij een slaappsycholoog terecht. „Daar ben ik in therapie gegaan.” Dat hielp volgens haar in zekere zin wel. „Het gaat wel in fases. Dus ik wissel nu periodes van heel slecht slapen af met periodes van beter slapen, waar ik wel blij mee ben. In plaats van twee jaar alleen maar slecht slapen”, legt ze uit.

9-tot-5-mentaliteit weer de norm? ‘Verkleint de ruimte om te ontdekken wat je belangrijk vindt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.