Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 4 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kinderboerderij in Beverwijk vraagt bezoekers zonnebrand te doneren zodat varkens niet verbranden

Niet alleen mensen lopen risico om te verbranden wanneer ze zonder zich ingesmeerd te hebben, in de zon gaan liggen. Ook varkens moeten regelmatig ingesmeerd worden, zo blijkt op kinderboerderij De Baak in Beverwijk. Varkens Jip en Janneke liggen graag in de zon, maar moeten dan wel meerdere keren per dag ingesmeerd worden. De kinderboerderij roept bezoekers daarom op om restjes zonnebrand te doneren.

Wie zijn huid goed wil beschermen tegen de zon, moet zich meerdere keren per dag insmeren. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor varkens. De zonnebrand is dan ook niet aan te slepen kinderboerderij De Baak, nu Jip en Janneke willen genieten van de stralende zon.

Regelmatig insmeren

„Er gaat behoorlijk wat zonnebrand doorheen”, vertelt verzorger Nienke Mulder aan NH Nieuws. Medewerkers van de kinderboerderij nemen daarom zelf al restjes van thuis mee, maar dat is lang niet genoeg om Jip en Janneke regelmatig in te kunnen smeren.

De dieren gaan graag in het warme zonnetje liggen, maar het duurt niet lang voor hun roze kleur verandert in verbrand rood als niemand de varkens insmeert. „Ze vinden de zon heerlijk en gaan er lekker in liggen. Ze hebben maar een klein beetje haar op de huid en gaan niet uit zichzelf in de schaduw liggen. Ze zijn heel eigenwijs. Het zijn eigenlijk net mensen”, zegt Mulder.

Liters zonnebrand nodig

Om de grote roze lijven van Jip en Janneke tegen verbranding te beschermen, zijn liters zonnebrand nodig. Mulder roept bezoekers daarom op om hun restjes zonnebrand in te komen leveren om de varkens de zomer door te helpen. „We vinden het ook in het kader van het dieren welzijn belangrijk dat de twee varkens niet verbranden.”

Flesjes met restjes kunnen worden ingeleverd bij De Baak aan de Westerhoutweg in Beverwijk. Elke dag kan er tussen 10.00 uur en 16.30 uur gedoneerd worden.

Een vrije dag op Keti Koti? Minister heeft daar wel oren naar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.