Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Voltooid leven beëindigen: steeds meer steun voor euthanasie in Nederland

Een onderwerp waar niet iedereen even makkelijk over praat. Toch is er in ons land wel steeds meer steun voor euthanasie. Inmiddels vindt 60 procent van de Nederlanders zelfbeschikking over eigen leven en dood een terechte zaak, constateren Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van een peiling onder bijna 1100 mensen.

Onlangs bleek nog dat steeds meer mensen kiezen voor euthanasie en daar ook toestemming voor krijgen. Het aantal ingewilligde verzoeken steeg vorig jaar met 13.7 procent.

Vroeger kiezen voor euthanasie

Op het gebied van euthanasie is de manier van denken in onze samenleving de afgelopen jaren veranderd. Waar in 2010 ‘slechts’ 49 procent hier steun aan gaf is dat inmiddels met meer dan tien procent gestegen.

Euthanasie wordt ook steeds vaker toegepast: 9025 keer in 2021 tegen 6650 keer in 2015. „Opvallend is dat patiënten vaker in een vroeger stadium besluiten euthanasie te vragen”, zegt het Erasmus MC. Het vaakst wordt hierom verzocht wegens kanker. Euthanasie bij mensen met gevorderde dementie of een psychische stoornis maakt nog geen 5 procent van het aantal euthanasiegevallen uit.

„Iets meer dan de helft van de burgers is het eens met de stelling dat mensen met gevorderde dementie en mensen met een psychische stoornis in aanmerking moeten kunnen komen voor euthanasie”, aldus het Erasmus. Bijna de helft van de Nederlandse artsen vindt het „denkbaar” om euthanasie uit te voeren bij patiënten met gevorderde dementie. Een derde van de dokters vindt het denkbaar om euthanasie uit te voeren bij patiënten met een psychiatrische stoornis.

Wet toekomstbestendig maken

Men kan niet zomaar direct euthanasie krijgen in Nederland. Daar gaat een heel traject aan vooraf. Maar in hoeverre is de huidige manier dat iemand met het bestaande screeningsmodel een einde aan het leven kan maken nog passend?

Ruim twintig jaar na de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging en hulp bij zelfdoding (Wtl) moet die mogelijk aan de toekomst worden aangepast, zeggen de onderzoekers. Ze hebben toekomstscenario’s uitgedacht, onder meer met mogelijkheden om hulp bij zelfdoding te verruimen en om meer rekening te houden met het gevoel van een ‘voltooid leven’.

Studenten uit deze sector zijn het minst tevreden over hun opleiding, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.