Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Mysterieuze stalker blijkt beste vriendin te zijn in Zeeman Confronteert: Stalkers

Stalken blijft een groot probleem in Nederland. Bij sommige slachtoffers is het bekend wie zijn of haar stalker is, maar voor anderen kan het een raadsel zijn. Gisteravond in Zeeman Confronteert: Stalkers kwam slachtoffer Ton (53) erachter wie zijn stalker was en het antwoord was een grote shock. Het bleek zijn beste vriendin Lonneke te zijn. Maar de vraag is: waarom stalk je je beste vriend?

Slachtoffer Ton ontving de afgelopen twee jaar verschillende doodsbedreigingen en nare berichten. Hij trok aan de bel en schakelde Thijs Zeeman van Zeeman Confronteert: Stalkers in om zijn mysterieuze stalker te ontmaskeren. De zaak van Ton is een van de langstlopende onderzoeken van het programma: het duurde ruim anderhalf jaar. „Ik word altijd in de gaten gehouden. Iemand kijkt altijd over mijn schouder mee”, vertelt Ton tegen Zeeman. „Het is heel beangstigend.” Ton heeft absoluut geen idee wie zijn stalker is. Hij weet wel dat het stalken begon nadat hij iemand had ontmoet op een dating-app.

In februari 2020 ontmoette hij Monique op een app. Na een paar weken contact spraken Monique en Ton af, maar Monique kwam nooit opdagen. En dat gebeurde niet één keer, maar wel acht keer. „Toen heb ik haar nummer geblokkeerd”, zegt Ton in Zeeman Confronteert: Stalkers. Op dat moment ging de jarenlange stalking van start.

Meerdere slachtoffers van Monique

Hij wordt dagelijks gebeld, maar wanneer hij opneemt, hoort hij niks. Daarnaast stuurt de stalker bedreigingen met verschillende telefoonnummers. Simpel blokkeren heeft dus geen nut, want de stalker verandert continu van telefoonnummer. De persoon stuurt hem foto’s van de brandgang naast zijn huis en weet dat hij zelfs camera’s heeft hangen. Het is duidelijk: de stalker komt echt dicht in zijn buurt.

Het blijkt dat Ton niet het enige slachtoffer is van deze mysterieuze stalker. Sylvia, een goede bekende van Ton, wordt ook dagelijks lastiggevallen door de stalker nadat ze Ton ontmoet had via een dating-app. „Het maakt me zo boos en verdrietig. Ik heb dit niet verdiend”, zegt de ontroerde Sylvia tegen Zeeman in Zeeman Confronteert: Stalkers. De dochter en zus van Sylvia ontvangen ook bedreigingen: „De stalker zei dat ik afscheid moest nemen, omdat het zomaar de laatste keer kon zijn dat ik mama had gezien”, zegt de dochter van Sylvia.

Schokkende onthulling in Zeeman Confronteert: Stalkers

Het team van het programma sloot vervolgens verschillende verdachte personen uit. Ton zelf, zijn zus, zoon en een vriend waren ook verdachten. Het moest iemand zijn die nauw contact had met het slachtoffer, omdat ze telkens wist van de verschillende dates die hij had. Het duurde anderhalf jaar voordat het team van Zeeman in Zeeman Confronteert: Stalkers de mysterieuze stalker kon ontmaskeren. „We hebben voor 100 procent vastgesteld dat Lonneke jouw stalker is”, zegt Zeeman tegen Ton. Hij kan zijn oren niet geloven. Lonneke is zijn ex, maar ook zijn beste vriendin. „Die komt wel even binnen”, zegt Ton. „Ik laat haar al jaren toe in mijn huis. Ik voel me heel erg genaaid.”

Ton had die dag al contact gehad om wat met Lonneke te doen, dus dit was het perfecte moment om haar te confronteren. Ze blijft standvastig ontkennen dat zij de stalker is, wanneer Zeeman met verschillende bewijsmaterialen komt. „Dat ben ik gewoon echt niet”, zegt Lonneke. „Er is geen speld tussen te krijgen dat jij het niet bent”, zegt Zeeman. Het begint uiteindelijk te landen bij Lonneke.

„Je bedreigt gewoon kinderen. Wat bezielt jou?”, zegt Ton tegen Lonneke. Ze wilde kijken of er meer dan vriendschap kon ontstaan tussen haar en Ton, maar ze heeft naar eigen zeggen nooit kwade bedoelingen gehad. De slachtoffers zijn opgelucht dat de stalker ontmaskerd is. Zeeman hoopt aan het einde van Zeeman Confronteert: Stalkers dat ze hulp gaat zoeken en de slachtoffers met rust laat.

Kijk hier de hele aflevering van Zeeman Confronteert: Stalkers.

Metro-column duikt op in zaak Statenlid GroenLinks dat op Volt stemde: ‘Bind je afro-haar samen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.