Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Studenten uit deze sector zijn het minst tevreden over hun opleiding, blijkt uit onderzoek

De afgelopen weken stonden de centrale examens van het voortgezet onderwijs centraal, maar we mogen natuurlijk de studenten niet vergeten. De Nationale Studenten Enquête van 2023 peilde bij meer dan 289.000 ondervraagden hoe zij zich voelen over de omgeving en werkwijze van hun studie. Zijn ze tevreden? Voelen ze zich veilig genoeg? Het blijkt dat een bepaalde sector heel goed scoort en een andere juist weer totaal niet.

Studenten van het hbo en wo zijn tevreden over de sfeer op hun opleiding en voelen zich hier veilig om zichzelf te zijn. Dit is natuurlijk een pluspunt als het gaat om de ontwikkeling van de jongeren. Dat onderdeel kwam uiteindelijk met de score van 79 procent ook het beste naar voren uit de enquête. Naast de sfeer worden de onderwerpen uit het onderdeel betrokkenheid en contact goed gewaardeerd. Het blijkt dat studenten zich vrij voelen in het uiten van hun mening en dat ze zichzelf kunnen zijn.

‘Studenten voelen zich veilig om zichzelf te zijn’

„Het is goed om te zien dat de sfeer op de opleiding goed beoordeeld is en studenten zich veilig voelen om zichzelf te zijn”, zegt Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur-bestuur van Stuziekeuze123. „Het laat zien dat de meeste studenten zich op hen gemak voelen bij hun opleiding en het draagt blij aan het welzijn van studenten.”

Helaas is niet iedereen te spreken over hun opleiding. Ze vinden dat hun opleiding te weinig of slechte informatie geeft. 59 procent is tevreden en 14 procent ontevreden over dit onderdeel. Bij de hbo-bachelor studenten lijkt de ontevredenheid over dit onderwerp te groeien naarmate ze langer studeren. Van deze groep geeft 13 procent van de eerstejaars aan ontevreden te zijn, ten opzichte van 22 procent van de vierdejaars.

studiekeuze123, studente, ontevreden
Resultaten van studenten Bron: Studiekeuze123

Studenten van deze sector het minst tevreden over opleiding

Echter blijft de algemene tevredenheid onder wo- en hbo-studenten over hun opleiding hoog en dit jaar is het zelfs iets gestegen. 73 procent van de studenten is tevreden met de gekozen opleiding, ten opzichte van 72 procent vorig jaar. Voor het derde jaar op rij is de tevredenheid over de wo- en hbo-opleidingen uit de sector Landbouw en Natuurlijke omgeving het hoogst met 85 procent, gevolgd door de opleidingen uit de sector Natuur (80 procent) en Taal en Cultuur (79 procent). Maar binnen welke sector is de tevredenheidsscore het laagst? De opleidingen binnen de sectoren Onderwijs en Economie hebben met 66 en 67 procent de laagste score.

Meer dan 289.000 studenten deden dit jaar mee aan de Nationale Studenten Enquête. Deze enquête is een jaarlijks terugkerend landelijk tevredenheidsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door Stichting Studiekeuze123. De resultaten laten zien hoe tevreden huidige leerlingen van universiteiten en hogescholen zijn over hun opleiding en onderwijsinstelling.

De relatie met je partner ontgroeid? Dat merk je aan deze signalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.