Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Weer een RIVM-campagne over vacccineren (jongeren) en deze keer gaat het niet over covid

Er is weer eens nieuws over vaccineren, maar het gaat nu niet over covid. Vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne voor ‘de jeugd’ komen eraan. Het doel van GGD’en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV).

Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties in 2023 gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen. Dat gebeurt in een tijd waarin bij het woord vaccineren de haren bij velen rechtovereind gaan staan. Het ging daarbij de afgelopen tijd natuurlijk om corona, waarbij GGD’en, RIVM en de politiek zich zorgen maakten om ‘prikmoeheid‘. Deze keer gaat het echter om een heel ander verhaal.

Vaccineren verkleint risico op kankersoorten

Vaccinatie tegen HPV verkleint het risico op zes soorten kanker aanzienlijk: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat veel Nederlandse jongeren er nog niet tegen zijn ingeënt, loopt sinds begin dit jaar een inhaalcampagne. Ruim 1,3 miljoen jongeren van 18 tot 27 jaar die de prikken nog niet hebben ontvangen, hebben een uitnodiging gekregen om te vaccineren. Van deze groep heeft bijna 20 procent dat tot nu toe gedaan. Om dat percentage hoger te krijgen, beginnen de gezondheidsinstanties een campagne onder de noemer Mis ‘m niet.

Het RIVM meldt vandaag: „Door het hele land worden bestaande en extra vaccinatielocaties omgedoopt tot Halte HPV, waar jongvolwassenen zonder afspraak voor vaccineren terechtkunnen. Vanmiddag wordt op het Sciencepark in Utrecht – ook een Halte HPV – de eerste ‘Mis ‘m niet’-prik gezet in het bijzijn van staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid.” In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo’n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Op andere locaties kan dat met een afspraak.

Vaccinatie-mogelijkheid bestond voor meisjes al langer

Meisjes krijgen het vaccin al langere tijd aangeboden, maar in de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad steken rond de 50 procent. Voor jongens zijn de vaccins bovendien pas sinds vorig jaar beschikbaar. De hoop van de instanties is dat de huidige vaccinatieronde veel meer jongeren zal beschermen tegen ernstige ziekte door HPV. In totaal hebben 900.000 mannen en 400.000 vrouwen de uitnodiging begin dit jaar ontvangen.

Op de campagne om te vaccineren wordt door sommige mensen gereageerd, maar niet zo als tijdens de coronaperiode. Ene Astrid bijvoorbeeld komt op Twitter niet verder dan „Doei!” Richard schrijft: „Het is zo jammer dat jullie het vertrouwen in prikken zo de grond in hebben geholpen met covid, dat mensen daardoor nu ook nuttige HPV-vaccinaties gaan skippen. Nog meer gezondheidsschade.”

Voor wie zich in het vaccineren met HPV wil verdiepen, heeft het RIVM een informatiepagina in het leven geroepen.

Metro-column duikt op in zaak Statenlid GroenLinks dat op Volt stemde: ‘Bind je afro-haar samen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.