Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Metro-column duikt op in zaak Statenlid GroenLinks dat op Volt stemde: ‘Bind je afro-haar samen’

Een Metro-lezerscolumn is opgedoken in ‘de affaire Debora Fernald’. Fernald is het GroenLinks-Statenlid van Zuid-Holland dat bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt heeft gestemd. Zij is uit de fractie gezet. In haar Metro-column haalde de kunstdocente aan hoe zij binnen GroenLinks werd behandeld en dat haar uiterlijk werd bekritiseerd.

Gisteravond was de column gespreksstof in talkshow Vandaag Inside, ingebracht door parlementair verslaggeefster Merel Ek. Ook is er aandacht aan het schrijven van de GroenLinks-politica bij de NOS en in De Telegraaf.

Stem Debora Fernald kost GroenLinks een zetel

De stem op Volt van Statenlid Debora Fernald kostte de Eerste Kamer-fractie van GroenLinks en PvdA uiteindelijk een zetel. Fractievoorzitter Sinan Özkaya spreekt van „een vertrouwensbreuk” en heeft Fernald na de verkiezingen direct uit zijn fractie gezet.

GroenLinks zat met zes vertegenwoordigers in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, maar moet nu met vijf mensen verder. De partij voert coalitieonderhandelingen met BBB, VVD, PvdA en CDA. Samen hadden zij 30 van de 55 zetels in de provincie. Dat wordt er nu één minder. Fernald, die met voorkeurstemmen was gekozen, heeft volgens Özkaya laten weten haar zetel te behouden.

„Ons Statenlid Debora Fernald heeft vandaag besloten niet op GroenLinks te stemmen bij de verkiezing voor de Eerste Kamer”, zei Özkaya gisteren. „Dat is ontzettend jammer voor GroenLinks en voor alle kiezers die hun stem op GroenLinks bij de Provinciale Verkiezingen niet vertaald zien in een zetel in de Eerste Kamer.”

Elke oorlog begint met woorden…

Moeizame relatie van beide kanten

Volgens de fractievoorzitter verliep de samenwerking met de Rotterdamse al langer „moeizaam”, ondanks pogingen om daar „van beide kanten” verbetering in te krijgen. „Tot nu toe is het altijd gelukt om daaruit te komen en heeft Debora de lijn van GroenLinks gevolgd.”

In de Metro-lezerscolumn van de moeder van een 17-jarige dochter klonk op 8 mei heel andere taal. Fernald gaf als titel ‘Elke oorlog begint met woorden…‘ aan haar column mee. Zij haalde de woorden die werden uitgesproken tijdens de 4 mei-herdenking aan omdat er binnen GroenLinks veel woorden over haar klonken. Woorden over haar uiterlijk in dit geval. Fernald schreef: „Ik dacht terug aan de woorden van een bestuurslid GroenLinks Rotterdam, die zei: ‘Waarom ben je zo boos?’ En vervolgens deelde hij mij mee, dat ik geen succes zou hebben en niets zou bereiken vanwege mijn uiterlijk. Zo moet ik ‘mijn afro-haar samenbinden en glad naar achteren dragen’. Want: ‘Dat doen al die andere zwarten die succes hebben ook.’” Over haar dochter schrijft Fernald dat het bestuurslid heeft gezegd: „Dan had je de pil moeten slikken, dan had je geen kind gehad.”

Melding bij Jesse Klaver

Het Statenlid meldde vervolgens dat zij melding heeft gedaan bij GroenLinks-leider Jesse Klaver en dat dat alleen maar ‘vijandigheid opleverde’. „Ik was het doelwit van een ‘destructieve’ aanval, door mij overal in kwaad daglicht te stellen, mijn prestaties naar beneden te halen en te bagatelliseren. Zo probeerde het bestuur en de fractie GroenLinks Rotterdam mij de partij uit te werken.”

Merel Ek vertelde gisteravond in Vandaag Inside dat Fernald haar klachten volgens de partij bij GroenLinks had ingediend en niet bij Jesse Klaver persoonlijk. GroenLinks heeft volgens haar verklaard dat de in de Metro-column geopperde zaken en het uit de fractie zetten niets met elkaar te maken hebben. Dat zou alleen door de stem op Volt zijn gedaan. „De klachtencommissie heeft de klacht van Fernald opgepakt en hierover, na onderzoek, een uitspraak en aanbevelingen gedaan”, aldus een woordvoerster van GroenLinks, die verder weinig wil zeggen over de uitspraak. „Het partijbestuur heeft de uitspraak van de klachtencommissie overgenomen en is met de aanbevelingen aan de slag gegaan.” Zo is naar aanleiding van de klacht van Fernald „meer geïnvesteerd in het bekendmaken van de vertrouwenspersonen binnen de vereniging en het opleiden van onze vrijwilligers in het voorkomen van en reageren op ongewenst gedag”.

Caroline van der Plas bij Jinek over ‘spelen politieke spel’ in Eerste Kamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.