Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich melden voor een vaccinatie, maar er zijn zorgen om ‘prikmoeheid’

Alle Nederlanders vanaf 12 jaar kunnen zich nu melden om een (volgende) corona-vaccinatie te halen. Maar willen ‘we’ dat ook? Nee, niet allemaal. Er heerst, voordat griep straks weer bij dat woord past, prikmoeheid in het land.

En met de griep heeft die opgekomen moeheid nou juist te maken, niet zo zeer met een (herhaal-)vaccinatie tegen het coronavirus. Voor veel Nederlanders is de laatste booster al meer dan een half jaar geleden, maar toch treedt de zogeheten prikmoeheid op.

Waarom prikmoeheid voor een vaccinatie?

Elke Nederlander die dat wil, kan zich nu bij een GGD melden om een volgende corona-vaccinatie te halen. Minister Ernst Kuipers riep in talkshow Op1 afgelopen week nog op om dat te doen, ondanks dat het vaccineren natuurlijk niet verplicht is (ook pleitte hij voor de terugkeer van ‘de boks’ in plaats van handen schudden). Echter, het is ook tijd voor de jaarlijkse griepprik. En die twee vaccinaties vallen niet op hetzelfde moment.

Vandaag, nu de grote Nederlandse griepprikcampagne van start gaat op de Nationale Griepprikdag, roepen deskundigen op om de prikken tegen corona en de griep samen te voegen. In De Telegraaf stellen mensen als Ted van Essen (voorzitter van de Influenza Stichting) en viroloog Jaap Goudsmit dat samenvoeging de opkomst voor een vaccinatie verhoogt.

Opkomst voor de griepprik daalt

Als er daadwerkelijk prikmoeheid ontstaat, kan de zorg in ons land weer flink onder druk komen te staan, stellen de twee. Zij zien, het zal met corona te maken hebben, dat de opkomst voor de griepprik de afgelopen jaren lager is dan gewenst. Ted van Essen in de krant van wakker Nederland: „We moeten er rekening mee houden dat mensen moe worden van al die vaccinaties.” Dat zijn er voorlopig maar twee, maar mensen voelen dat blijkbaar zo.

Van Essen ziet dat de opkomst vooral laag is bij 60-minners met een broze gezondheid. Die ligt net boven de 33 procent. „Terwijl we weten dat zij net zoveel risico lopen als gezonde 60-plussers. Niet alleen ouderen zijn kwetsbaar.”

De oplossing is eenvoudig

De oplossing is volgens de deskundigen niet moeilijk: samenvoegen die twee vaccinaties. Wat moeilijker is: de huisarts geeft de griepprik, de GGD een vaccinatie tegen corona. Van Essen en Goudsmit zien daar wel wat in het Franse model. In Frankrijk zet de Franse GGD namelijk ook de griepprik. Bijkomend voordeel: „Je krijgt maar één keer de bijwerkingen.”

De deskundigen pleiten op deze Nationale Griepprikdag ook voor een dringender advies aan Nederlanders om de griepprik toch echt te nemen. Of Goudsmit heel ver wil gaan, zegt hij niet. Maar: „In de Verenigde Staten is het zelfs verplicht.”

Ruinerwold-zoon Israel werd maandenlang opgesloten in het donker: ‘Smeekte God om me te bevrijden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.