Thom Voogt
Thom Voogt Gezondheid 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Maagverkleining ondergaan? Naast gewichtsafname ook sprake van ander positief effect

Overweeg jij om een maagverkleining te nemen? Uit een studie van het Radboudumc in Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en onderzoeksinstituut TNO blijkt nu dat deze medische ingreep naast gewichtsverlies nog een heel ander gevolg heeft. Een positieve, welteverstaan. Indirect zou het namelijk ook leiden tot een betere werking van de hersenen.

Toch is een maagverkleining, ook wel gastric bypass genoemd, zeker niet altijd nodig. Vaak ondergaan mensen met (ernstige) obesitas deze ingreep. Voor minder ernstig overgewicht bestaan er ook verschillende andere manieren om kilo’s kwijt te raken.

Verbetering in bloedtoevoer

Aan het onderzoek deden 146 patiënten mee. Na afloop, een half jaar na de operatie, scoorde bijna de helft minstens 20 procent beter op hersentesten. Mensen met overgewicht hebben vaak last van verschillende medische problemen. Zoals een te hoge bloeddruk, maar ook depressies. Op deze en andere terreinen zagen de onderzoekers óók verbeteringen.

Dat ook de hersenen beter gaan werken, kan komen door een combinatie van factoren. „Vetcellen geven meer dan honderd signaalstoffen af, die onder andere ontstekingen veroorzaken en de bloedvaten negatief beïnvloeden, ook in de hersenen. Die stoffen nemen af bij gewichtsverlies”, legt promovenda Debby Vreeken in een verklaring uit over haar onderzoek. Na de ingreep gaan mensen vaak ook meer bewegen. Daardoor verbetert bijvoorbeeld hun bloedtoevoer.

Schade overgewicht deels omkeerbaar

Overgewicht geldt als risicofactor voor hersenaandoeningen, omdat het de bloedtoevoer vermindert en de kans op ontstekingen verhoogt. Hoogleraar anatomie Amanda Kiliaan merkt op dat de deelnemers aan het onderzoek nog relatief jong waren (gemiddeld 46 jaar) en in „een voorstadium” zaten van schade aan kleine bloedvaten. „Nu zien we dat de hersenen beter presteren door afvallen en het proces van schade blijkbaar deels omkeerbaar is.” Vooral het verlies van buikvet lijkt volgens de onderzoekers belangrijk voor de hersenfunctie.

Nadelen maagverkleining

Maagverkleiningen hebben overigens niet alleen maar voordelen. Zo betekent het niet dat je daarna nooit meer zwaarder zal worden. Veel patiënten beginnen na een of twee jaar weer aan te komen. Daarnaast kan de ingreep leiden tot buikpijn of andere complicaties bij de patiënt. Verder is het ook zo dat de opname van vitamines en medicijnen kan verminderen.

7 waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.