Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische steps legaliseren? Liefhebbers komen in actie voor lichte elektrische voertuigen

Je ziet ze overal in bijvoorbeeld Parijs, Berlijn en Londen. Elektrische steps, oftewel e-steps. Die zijn in Nederland veelal verboden, en worden al helemaal niet door bedrijven aangeboden voor verhuur zoals in buitenlandse steden wel gebeurt. Maar, vindt organisatie LegaalRijden, ze moeten gelegaliseerd worden.

Zij pleiten niet alleen voor elektrische steps, maar ook voor elektrische skateboards, onewheels en andere Lichte Elektrische Voertuigen (LEV). Daarom voert LegaalRijden vandaag actie in Breda. Volgens de club is bijvoorbeeld een e-step veel praktischer dan een fiets.

‘Een LEV is veel sneller’

„Stel je moet voor je werk reizen met de trein tussen Rotterdam en Amsterdam”, licht een woordvoerder toe. „Je moet lang wachten op een tram, of je fiets parkeren in een stalling die altijd vol is. Dan is een LEV meenemen veel sneller”, is het argument.

LegaalRijden vindt het „onrechtvaardig” dat LEV’s in Nederland veelal verboden zijn op de openbare wegen, terwijl ze in andere landen wel legaal zijn. Overigens neemt Frankrijk alweer maatregelen tegen e-steps, vanwege een stijging van het aantal doden en zwaargewonden door ongevallen met de voertuigen. Ook was vooral in Parijs sprake van chaos bij de zelfbedieningsverhuur van de tweewielers.

Tegen verhuur e-steps op straat

LegaalRijden is dan ook niet voor de verhuur op straat, zoals in wereldsteden als Parijs, waarbij de steps op elke willekeurige plek worden achtergelaten en massaal worden gebruikt. „Dat geeft veel overlast”, zegt de woordvoerder.

Ook ziet LegaalRijden dat gebruikers niet goed omgaan met de huursteps, maar volgens de organisatie is dat anders wanneer iemand een step koopt. „Wij zien dat bij persoonlijk gebruik het aantal ongevallen minder is.” De maximumsnelheid van de LEV’s moet beperkt worden tot 25 kilometer per uur, vindt de organisatie verder. En de club raadt mensen aan altijd een helm te dragen. De actievoerders maken een tocht op hun voertuigen door Breda om aandacht te vragen voor hun zaak.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik zie geld als machtsmiddel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.