Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Harde aanpak verspreiders aftuigvideo’s op komst? ‘Boete tot 9000 euro’

Het online zetten van zogeheten ‘aftuigvideo’s’, zoals die van de man op station Bijlmer Arena in Amsterdam, moet nu écht stoppen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

CDA en PvdA zijn bezig met een wetsvoorstel om de verspreiders van dit soort aftuigvideo’s strafrechtelijk aan te pakken. Dat meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen. Een boete kan oplopen tot wel 9000 euro. Bijna alle partijen staan positief tegenover deze wet, al is veel afhankelijk van de uitwerking. „De handhaving is nog één groot vraagteken.”

Aanpak gaat om makers van aftuigvideo’s

Het wetsvoorstel bevindt zich in de afrondende fase. Details over de uitwerking worden rond de zomer verwacht. De Tweede Kamer richt zich in elk geval op de originele bron van het filmpje. Kijkers en mede-verspreiders blijven buiten schot. Over het strafbaar stellen van ‘slachtoffer-filmpjes’ wordt al jaren gesproken, maar het kwam nooit echt van de grond. CDA en PvdA zetten er nu vaart achter.

Aanleiding is een schokkende video waarop is te zien dat een onbekende man door een groep agressieve jongeren wordt afgeranseld. Na de aftakeling werd hij op het spoor van station Bijlmer Arena in Amsterdam gegooid.

https://twitter.com/ADnl/status/1658667505756565509

Elf aanhoudingen in ‘zaak Bijlmer Arena’

In totaal zijn elf verdachten aangehouden in deze zaak, van wie er nog acht worden verdacht van poging tot doodslag. De eerste negen arrestanten waren jongens van 15 tot 17 jaar uit Amsterdam, Amstelveen en Lelystad. De politie heeft later nog twee jongens van 12 en 15 jaar aangehouden, ook vanwege een poging tot doodslag. Het slachtoffer van de aftakeling, waarna aftuigvideo’s massaal over het internet rondgingen, is voor de politie nog altijd een grote onbekende.

Voorafgaand aan het voorval zou het slachtoffer naar verluidt een ‘ongevraagde kus op de mond van een minderjarige’ hebben gegeven. Dat meldde een advocaat, maar de politie houdt de kaken lopende het onderzoek stijf op elkaar. Volgens Het Parool hebben minstens drie verdachten deze gang van zaken verklaard.

Over het delen van de aftuigvideo’s ontstond na ‘Bijlmer Arena’ ook al discussie. De politie riep op om het delen te stoppen. Veel mensen begrepen dat niet, omdat de daders nog niet waren aangehouden.

Jong en Ondernemend: Vera Temmerman (21) zat niet in zak en as na diagnose, maar ging haar passie achterna

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.