Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet Klein Te Krijgen: bewondering voor zingende Emelie, de ‘Kankerkampioen’

Emelie was 11 jaar en is helaas niet meer. Maar wat heeft zij gisteravond weer veel bewondering geoogst in Niet Klein Te Krijgen, het tv-programma van Paul de Leeuw over kinderen met kanker. Een van de laatste wensen van Emelie was een eigen lied op te nemen in een echte muziekstudio. Dat is met Kankerkampioen gelukt.

In Niet Klein Te Krijgen speelde ook de Texelse tiener Tibbe gisteravond een belangrijke rol. Door botkanker moest zijn rechteronderbeen worden afgezet in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Hij doorstond dat vol moed en kijkers zagen hem ook z’n eerste stapjes zetten met een prothese. Metro spotte Tibbe maandag bij het Musical Awards Gala in Scheveningen, dat was goed om te zien. „Het beest is verslagen”, noemt de Efteling-fan het zelf.

Emelie kon nog zingen in Niet Klein Te Krijgen

Maar die dekselse Emelie dus, wat heeft dit meisje met een hersentumor gestreden, vinden vele kijkers. Paul de Leeuw volgde de helft van een vrolijke tweeling voor Niet Klein Te Krijgen vanaf haar tiende jaar. Het was schrijnend om te zien dat het zicht van het zieke kind steeds minder werd en uiteindelijk was Emelie bijna blind. Aan het einde van het programma was haar begrafenis te zien. Dat deed kijkers net zo veel als twee weken geleden, toen Myrthe (13) haar leukemie niet meer kon overwinnen.

Hoewel het wereldje van Emelie steeds kleiner werd, wilde zij graag nog een eigen liedje inzingen. Kankerkampioen heeft Emelie zelf geschreven en haar juf Judith componeerde de melodie. „Kanker is niet leuk, want dan zit je in een diepe deuk”, hoorden kijkers van Niet Klein Te Krijgen haar zingen. „En je kunt er niks aan doen, maar je blijft toch altijd een kampioen. (…) Doe dan leuke dingen, waarvan je gaat dansen en gaat springen. (…) En als je dat niet kunt, dan doe je maar een stunt.”

Als eerbetoon aan Emelie, haar hele eigen lied:

Emelie kon de kanker niet overwinnen

Later luisterde Paul de Leeuw Kankerkampioen met Emelie, samen bij haar thuis op de bank. Er werd gelukkig nog even hard gelachen. „Top hoor”, zei de Niet Klein Te Krijgen-maker. „Het blijft gelijk in mijn hoofd zitten.”

Uiteindelijk kregen de bijna 700.000 kijkers het onvermijdelijke te zien: de begrafenis van Emelie. Haar tweelingzus Isa en klasgenootjes hadden, we hebben het over juni vorig jaar, een mooie herdenkingsplek gemaakt. Op de begrafenis typeerde haar ‘sprakeloos trotse’ moeder Emelie: „Jij liet zoals altijd je veerkracht zien. Als je niet meer met links kan schrijven, dan ga je toch met rechts schrijven? En als je niet meer kan zien, dan ga je toch mooier horen?” Werkelijk niet klein te krijgen, deze meid.

Dat zagen kijkers ook:

https://twitter.com/josephiensierag/status/1658560850523717634

https://twitter.com/linda_zoon/status/1658561151712612352

https://twitter.com/DanielKooistra/status/1658573561999642625

https://twitter.com/nonameisje/status/1658567830957183004

https://twitter.com/natasjaxloves/status/1658566585743822864

Metro schreef eerder over Niet Klein Te Krijgen in de rubriek Blik op de Buis.

Wil je de aflevering terugkijken? Dat kan via NPO Start.

Docu Puinhoop over een moeder met borderline: ‘Maak je een film over iemand die langzaam gek wordt?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.