NOS Stories schiet wederom te hulp met Eindexamenspreekuren: ‘Wordt er wel iets met mijn klacht gedaan?’
Ieder jaar beginnen rond deze tijd spannende weken voor een aantal middelbare scholieren: de examens. De samenvattingen zijn geschreven en de rekenmachines hebben nieuwe batterijen. De scholieren moeten hard bikkelen voor de laatste loodjes, maar kunnen erna hopelijk genieten van een welverdiende vakantie. Het is veel stof die je moet leren voor de vakken, maar NOS Stories schiet ook dit jaar te hulp met wel 46 Eindexamenspreekuren, waarvan 38 examen-livestreams op YouTube.
De dag voor een examen nemen de NOS en leraren nog even de stof door en beantwoorden zij vragen van leerlingen. Metro sprak NOS Stories-verslaggever Maxime de Vries en wiskundedocent Mohamed Laznasni, ook wel Meester Mo genoemd.
Vandaag is de dag dat de examens beginnen. Het is een stressvolle periode en je begint waarschijnlijk al kramp in je hand te krijgen van al het schrijven. Je probeert de nacht voor het examen nog even alles goed door te nemen, maar stuit plots op een vraag die niemand in je omgeving kan beantwoorden. Paniek! Geen zorgen, want NOS Stories organiseert ieder jaar de Eindexamenspreekuren.
Tijdens deze livestream worden met twee vakdocenten de stof en de belangrijkste vragen nog eens doorgenomen. Op dinsdagavond keken er 2600 leerlingen naar de start van de Eindexamenspreekuren. De week werd geopend met twee gasten: Freya Martin van College voor Toetsen en Examens en Rafke Hagenaars van het LAKS. Zij beantwoordde algemene vragen over het examen, zoals âmag ik tijdens het examen naar de wc?â en âwat wordt er met mijn klacht over het examen gedaan?â.
Veel stress door examens
Het is nu tijd om je rust te pakken en je mentaal klaar te stomen voor de belangrijke dag. Je droomt waarschijnlijk al van de vakantie die bijna voor je voeten ligt. Maar plots wordt deze droom verstoord door een nachtmerrie over het zenuwslopende belletje van je mentor. Je zet iedere ochtend vroeg de wekker om nog een keer je samenvatting goed door te nemen en dan stap je op je fiets. Het is muisstil in de gymzaal en op iedere meter staat een tafel met een antwoord formulier erop. Het kan eindelijk beginnen. De tijd start en alle leerlingen slaan het examen open.
We kennen allemaal wel de zenuwslopende weken van de examens. Het lijkt in het begin van je laatste jaar nog heel ver weg, maar dan ineens staat het voor de deur. En dan is het maar beter om je goed voor te bereiden. âWe merken dat de scholieren heel veel baat hebben bij de Eindexamenspreekuren. Ze kunnen gemakkelijk dringende vragen stellen, maar ook luisteren naar de vragen van anderen waaraan ze misschien in eerste instantie nog niet gedacht hebbenâ, zegt NOS-verslaggever Maxime de Vries. Sinds 2018 organiseert NOS Stories de Eindexamenspreekuren. âEerst gingen we nog langs bij scholen met een tv-scherm en deden we daar het spreekuur. Nu hebben we sinds drie jaar een studio en een groter team.â
De meest gemaakte fouten
Vorig jaar keken er in totaal 1,4 miljoen examenleerlingen naar de livestreams. âEen aantal maanden geleden werden we zelfs benaderd door verschillende studenten die vroegen of we het dit jaar ook gingen doen.â Tijdens de spreekuren wordt niet alleen de stof besproken, maar ook het examen zelf. Nadat de leerlingen het hebben afgerond, worden de opdrachten besproken, maar ook de klachten als die er zijn. âWe proberen deze klachten dan te bespreken met het LAKS. Zo voelen de leerlingen zich gehoord en herkennen ze zich in andermans klacht of vraag.â LAKS is het Landelijke Aktie Komitee voor Scholieren. Het vertegenwoordigt scholieren en informeert ze over hun rechten. âEr wordt altijd iets met je klacht gedaanâ, zegt Hagenaars in de openings-livestream.
Welk examen is het moeilijkste?
De livestream van het vak wiskunde A havo werd vorig jaar het meest bekeken. 95.000 leerlingen schoven aan. Dit jaar springt wederom Laznasni bij en geeft hij tijdens de Eindexamenspreekuren een opfriscursus. âJe hoort vaak van de ouders van leerlingen die moeite hebben met wiskunde, dat ze dat zelf vroeger ook hadden. Het vak ligt gewoon niet iedereen, maar dat is niet ergâ, zegt Laznasni. âBovendien zie je ook dat veel leerlingen nog last hebben van de tijd dat ze verplicht online les kregen. De concentratieboog is erg laag en je merkt dat er te weinig aandacht is besteed aan bepaalde vaardigheden tijdens deze lessen.â
Examenleerlingen besteden extra veel tijd aan de vakken die ze lastig vinden, als het gaat om de laatste toetsten. Het is van belang om met een goede cijferlijst je examens in te stappen. Maar waar moet je tijdens de toetsen het meest op letten? âIk merk dat veel leerlingen slordigheidsfoutjes maken. Onderaan de vraag staat dan ârond af op twee decimalenâ, maar in het antwoord doen ze dat dan nietâ, zegt Laznasni. âDaarnaast vergeten ze soms ook om een rekenmachine te gebruiken bij vragen waar het is toegestaan. Hierdoor lopen ze uiteindelijk vast en weten ze niet meer wat ze moeten doen. Deze slordigheidsfoutjes worden veroorzaakt door stress.â Het is dus belangrijk om de vraag goed te lezen. Je kunt het beter drie keer te veel lezen dan te weinig. Markeer in de vraag wat ze uiteindelijk voor antwoord willen hebben en ga achteraf bij jezelf na of je de vraag daadwerkelijk ook hebt beantwoord. Zo heb je meer overzicht en bewaar je meer rust in je hoofd, tipt de wiskundeleraar. âLeerlingen vergeten dat je met een goede basis en vaardigheden al heel ver komt. Je moet de basis kunnen dromen.â
Tips voor de spannende week
De Vries en Laznasni hebben beiden ervaringen met examens. De een misschien wat meer dan de ander, maar ze weten beiden hoe het is om in een volle gymzaal een examen te maken. âLet goed op de grote onderzoeksvragen, deze staan altijd achteraan in de toets. Het is slim om deze niet voor het laatst te bewaren, want je hebt de concentratie en energie echt nodigâ, zegt Laznasni. âBij deze vraag kun je gemakkelijk een aantal punten âwinnenâ, dus maak de vraag ergens halverwege.â
De livestreams van NOS Stories zijn er om voor de laatste keer samen met een docent de stof voor de toets door te nemen. âStop na de livestream dan ook met leren, want rust is ook belangrijk. Neem de volgende ochtend nog een aantal opdrachten die je al eerder gemaakt hebt door, maar maak geen nieuwe opdrachten. Het heeft namelijk geen zin om van tevoren als een gek te gaan blokkenâ, zegt Laznasni.
Het is een aantal weken goed je best doen en erna kun je hopelijk genieten van een welverdiende vakantie. âHet is maar iets van drie weken van je leven. Vroeger dacht ik bij mezelf altijd: âJe gaat er niet dood aanââ, zegt De Vries lachend. âOok al was ik kapot, ging ik er volledig voor. Ik dacht aan de zomer vol examenfeesten en een vakantie, dat hielp mij er enorm doorheen.â
Het rooster van de Eindexamenspreekuren van NOS Stories kun je vinden op hun instagramaccount. De spreekuren van vmbo bb en kb zijn al te zien op YouTube. De livestreams kun je zelf volgen op YouTube NOS Stories.
Verborgen betekenissen in logoâs: kende jij die van deze 10 bedrijven al?