Redactie Metro
Redactie Metro Podcasts 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Metro lanceert podcast over de arbeidsmarkt: De Werkvloer

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere werktrend duikt op. In Metro’s gloednieuwe podcast De Werkvloer bevragen we iedere aflevering een andere beroepsexpert én schijnt onderzoeker Rutger van den Berg zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend. Want is Gen-Z écht zo lui?

Vacatures zijn er in overvloed, maar hoe weet je of een beroep daadwerkelijk bij je past? Hoe zien de werkdagen van een strafrechtadvocaat of wijkagent er in praktijk uit? En hoe word je eigenlijk reisjournalist of seksverzorgende?

De Werkvloer

Iedere aflevering gaat Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman in gesprek met een expert om antwoord te vinden op die vragen. De Werkvloer is vanaf vandaag te beluisteren via je favoriete podcast-app. Nieuwsgierig wat je te wachten staat? In de allereerste podcast-aflevering is strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten te gast: deze 34-jarige uit Eindhoven heeft al 5 jaar haar eigen advocatenkantoor. In de aflevering hoor je hoe Van der Grinten dit heeft bereikt, hoe een piketdienst eruitziet en wat zij tot nu toe in haar rol als strafrechtadvocaat heeft geleerd.

Dat ging allemaal niet zonder slag of stoot. “Ik heb wel vijftig sollicitatiebrieven gestuurd (…). Ik was cum laude afgestudeerd en had een stage bij Gerard Spong achter de rug. Ik dacht met mijn arrogante gedachten: waarom vragen jullie míj niet om bij jullie te komen werken?” Benieuwd hoe zij het uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen om haar huidige positie te bemachtigen? Dat hoor je in aflevering 1 van De Werkvloer.

Wil jij twee wekelijks op de hoogte gehouden worden van De Werkvloer? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief met de leukste en verrassendste feitjes over de werkvloer.

Trends op de arbeidsmarkt

Daarnaast gaat Jana iedere aflevering in gesprek met Rutger van den Berg over de laatste trends op de arbeidsmarkt. Van den Berg is verbonden aan onderzoeks- en adviesbureau YoungWorks en doet al twaalf jaar onderzoek naar jongeren en werk. Aan de hand van een stelling bespreekt hij een recente trend op de arbeidsmarkt. Is de sollicitatieprocedure nog wel van deze tijd, schieten we door in de werk-privé-balans en is de generatiekloof tussen werknemers echt zo groot?

De komende afleveringen komen onder meer een seksverzorger, wijkagent en verloskundige aan bod. Hoe zijn zij in hun vak beland, wat drijft hen om dit werk te doen en wat is ervoor nodig geweest om te komen waar ze nu staan? De podcast is vanaf nu te beluisteren via de bekende podcast-apps.

Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of wil jij meer weten over een arbeidsmarkttrend die bij jou op het werk de boventoon voert? Mail ons dan op [email protected].

De Metro-podcast De Werkvloer verschijnt om de week op donderdagochtend in je favoriete podcast-app. Klik hier om De Werkvloer te beluisteren via Apple Podcasts en klik hier voor Spotify).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.