Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Droog tijdens dodenherdenking, maar poncho’s mee naar de Bevrijdingsfestivals

Mocht je vandaag tijdens Nationale Dodenherdenking naar een speciale locatie gaan voor de traditionele twee minuten stilte: deze dag verloopt in Nederland overal zo goed als droog met een mix van wolken en zon. Maar… hoe wordt het weer als je morgen op een van de Bevrijdingsfestivals staat om de vrijheid te vieren?

Een kleine paraplu zou op Bevrijdingsdag niet misstaan.

Dodenherdenking op – mogelijk – warmste dag van het jaar

Vandaag wordt zelfs de warmste dag van het jaar tot nu toe met 17 tot lokaal 23 graden. En dat terwijl de lente tot voor kort niet één en al zonneschijn was. Bevrijdingsdag verloopt morgen een stuk wisselvalliger dan Dodenherdenking. Verspreid over het land kunnen we enkele pittige (onweers)buien verwachten.

De temperatuur loopt vandaag op Dodenherdenking volgens weerdienst Weeronline dus op: naar 17 graden in het noorden tot lokaal 23 graden in het zuiden. In de Bilt kan de eerste 20 graden van het jaar worden behaald. Daarmee wordt 4 mei waarschijnlijk de eerste officiële warme dag van het jaar.

Hierbij zijn aardig wat sluierwolken aanwezig, maar op veel plekken schijnt de zon daar gewoon doorheen. Het is dan ook perfect weer om een terrasje te pakken of in de tuin te werken. Of vanavond de twee minuten stilte tijdens Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam of een andere speciale locatie mee te maken. De zon is met zonkracht 5 wel al erg sterk en daarmee kan een onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten verbranden.

Ben je al benieuwd naar het weer voor de hele maand, kijk dan hier:

Droge Dodenherdenking op de Dam

Tijdens de Nationale Dodenherdenking (20.00 uur) is het droog met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Alleen in het uiterste zuidwesten is kans op een enkele bui. Op de Dam in de hoofdstad is het omstreeks de twee minuten stilte nog steeds zeer aangenaam met flinke zonnige perioden bij een graad of 18.

In de loop van de avond en in de nacht naar Bevrijdingsdag neemt de bewolking toe en kunnen verspreid over het land enkele pittige buien vallen. Lokaal is hierbij een klap onweer mogelijk.

(Onweers)buien op Bevrijdingsdag

Na een schitterende lentedag op 4 mei is er voor de feestvierders op Bevrijdingsdag iets minder goed nieuws. De poncho’s zullen op meerdere festivals in het land nodig zijn. Zowel in de ochtend als in de middag trekken enkele buien over ons land. Lokaal kunnen deze buien stevig uitpakken met onweer en soms kan het even flink doorplenzen. Het wordt met 17 tot 20 graden een fractie minder warm dan vandaag.

De meest stevige exemplaren zijn bestemd voor het oosten en zuidoosten van het land. In het westen is het vaker droog en als daar al een bui valt zijn ze waarschijnlijk een stuk minder fel dan in de rest van het land. Dat is goed nieuws voor de festiviteiten in steden zoals Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Middelburg. In de avond trekken de buien via het oosten het land uit en hierna is het vaker droog en volgen enkele opklaringen. Veel festivals gaan door tot 23.00 uur en dat betekent dat de laatste uren overwegend droog verlopen. Wellicht dat er zelfs nog even in het zonnetje gedanst kan worden. De zon gaat rond 21.10 uur onder.

Bevrijdingsdag is morgen in ons land geen vrije dag voor iedereen, al zou Tweede Kamerlid Wybren van Haga dat wel graag willen. Voor wie wel kan en gaat: namens de Metro-redactie veel plezier!

Dalva: als je kind wordt weggenomen, maar ze zeker weet dat de liefde met haar vader echt was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.