Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Licht aan einde tunnel? Wetenschap bevestigt dat mens iets ‘ervaart’ vlak voor de dood

Een licht aan het einde van de tunnel? Uit het lichaam treden? Of het leven als een film voorbij zien gaan? Er zijn mensen die bijna-doodervaringen meemaakten en bevestigden dat er iets onverklaarbaars gebeurde. Maar er is nu ook wetenschappelijk bewijs dat er vlak voor de dood, iets merkwaardigs plaatsvindt in de hersenen.

De verhalen van mensen die een bijna-doodervaring meemaakten, bevatten vaak dezelfde soort ervaring. Maar ook de wetenschap buigt zich al langere tijd over dit fenomeen. Nieuw onderzoek, waar ook het wetenschappelijke Scientias over schreef, toont aan dat er in de hersenen, vlak voor het overlijden, bijzonder veel activiteit kan plaatsvinden. Eerder schreef Metro over een plezierige activiteit, die een ‘must’ blijkt te zijn om je brein fit te houden.

Onderzoek naar hersenen vlak voor overlijden

Hoe onderzoek je zoiets? De onderzoekers bekeken de EEG, een hersenfilmpje, terug van vier mensen die overleden aan een hartstilstand. Alle vier lagen in een coma en uiteindelijk werd besloten om met de beademing te stoppen.

Bij twee van de vier patiënten gebeurde iets geks. Vlak voor het overlijden ging bij twee vrouwen, één van 24 en één van 77, de hartslag omhoog. Ook signaleerden de onderzoekers pieken in de hersengolven. Die gemeten werden op een niveau van intense cognitieve activiteit. Vergelijkbaar met studeren of het oplossen van problemen.

Hersengebied in ‘vuur en vlam’ vlak voor de dood

Deze pieken in de zogenoemde ‘gammagolven’ werden al eerder bij sterfgevallen vastgesteld. Maar de onderzoekers gingen dit keer een stapje verder. Ze wilden nauwkeurig weten in welke gedeelten van de hersenen de activiteit zich afspeelde. Het ging om het, en dat is een mond vol, kruispunt van de temporale, pariëtale en occipitale kwab achter in de hersenen. Mocht dit je niks zeggen, dit gedeelte heeft te maken met onze dromen, visuele hallucinaties bij epilepsie en veranderde staat van het bewustzijn. „Als dit deel van het brein oplicht dan betekent dat, dat de patiënt iets ziet, iets hoort en mogelijk iets voelt in het lichaam”, zegt hoofdonderzoeker Jimo Borjigin tegen Scientias. Volgens haar stond dit hersengebied ‘in vuur en vlam’.

Uit dit onderzoek werd bevestigd dat niet iedereen zo’n ervaring krijgt vlak voor zijn of haar dood. Twee van de vier personen kwamen vlak voor hun dood in aanraking met het ‘verborgen bewustzijn’. Volgens Borjigin kan dat te maken hebben met een verschil in de hersenen, doordat ze eerder al epileptische aanvallen hebben gehad.

Bijna-doodervaring

Het gaat bij dit soort onderzoeken om kleine aantallen die onderzocht worden. Daardoor kunnen er volgens de onderzoekers geen grote conclusies getrokken worden. Ook weten zij natuurlijk niet wat de patiënten mogelijk zagen of ervoeren. „Dat gezegd hebbende: de geobserveerde bevindingen zijn geweldig en leveren een nieuw inzicht op voor ons begrip van het verborgen bewustzijn bij stervende mensen”, zegt de onderzoeker.

Borjigin is overigens ambitieus en wil meer mensen onderzoeken. Zodat de kans groter wordt dat iemand wel blijft leven en over zijn of haar bijna-doodervaring kan vertellen.

Slechte slaper? Dit tempert nadelige gezondheidseffecten daarvan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.