Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Gen Z is lui, boomers zijn stug’ – is de generatiekloof tussen collega’s te overbruggen?

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s gloednieuwe podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een beroepsexpert met vragen én buigt onderzoeker Rutger van den Berg zich over een nieuwe stelling over de arbeidsmarkt: ‘De generatiekloof tussen werknemers op de arbeidsmarkt is niet te overbruggen.’ Of toch wel?

Je hoort vaak dat Gen Z lui is en dat boomers maar voor altijd op hun plek blijven zitten en geen nieuwe baan zoeken. Het kan soms lastig zijn om een brug te slaan tussen oude(re) en jonge(re) werknemers, maar volgens Van den Berg – die al 12 jaar als onderzoeker verbonden is aan YoungWorks – is dat zeker wel mogelijk.

Generatiekloof tussen werknemers

„Ik denk dat die kloof juist heel goed te overbruggen is. Dat is met name zo omdat de verschillen tussen generaties op de werkvloer, in hun ideeën over werk en wat belangrijk is op de werkvloer, eigenlijk helemaal niet zo groot zijn.” De onderzoeker vertelt ons in de tweede aflevering van De Werkvloer dat onderzoek van arbeidspsychologen „keer op keer laat zien dat jong en oud ongeveer dezelfde aspecten belangrijk vinden in werk.”

Zo willen werknemers, jong en oud, een eerlijk salaris verdienen, iedereen zoekt een fijne sfeer op de werkvloer, iedereen wil zich binnen zijn of haar werk kunnen ontwikkelen als professional en vrijwel iedereen is ook op zoek naar enige betekenis in het werk dat hij of zij doet. Klinkt logisch, toch? Werkplezier ligt dus niet aan of je ergens al 25 jaar werkt, of er een pingpongtafel staat of dat er regelmatige borrels zijn. Dat kan ergens aan bijdragen, maar is veelal geen doorslaggevende factor.

Geen kloof, wel verschillen

Volgens Rutger van den Berg is de generatiekloof tussen collega’s „helemaal niet zo groot als wij met z’n allen denken.” Toch zijn er zeker verschillen tussen jong en oud, en hoe ze bijvoorbeeld hun werk beleven en wat ze belangrijk vinden. Maar volgens de onderzoeker komen die verschillen niet door een verschil in generatie.

Waar die verschillen dan wel vandaan komen? Dat hoor je in de tweede aflevering van Metro‘s podcast De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].

De Werkvloer is vanaf nu om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.