Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ziekteverzuim nadert hoogste niveau ooit, vooral psychische problemen veroorzaken stijging

Zijn veel van je collega’s ziek op het moment? Niet gek, want het ziekteverzuim in ons land is wederom gestegen. Sterker nog, het nadert het hoogste niveau ooit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 2000 heeft vooralsnog het ‘record’ als het om ziekteverzuim gaart, vier jaar daarvoor was de start van de metingen. 2022 komt nu erg in de buurt van de cijfers uit 2000.

Volgens het CBS lag het ziekteverzuimpercentage in de laatste drie maanden van 2022 op 5,6 procent. Dat betekent dat van elke 1000 te werken dagen, er 56 door ziekte niet gewerkt zijn, legt het statistiekbureau uit. Daarbij plaatst het CBS wel een kanttekening. Zo ligt het verzuim in het eerste en laatste kwartaal van een jaar over het algemeen wat hoger dan in de tussenliggende periodes.

Ziekteverzuim in de meeste bedrijfstakken toegenomen

Het CBS concludeert dat het ziekteverzuim in de meeste bedrijfstakken is toegenomen. Het hoogst was deze in de gezondheids- en welzijnszorg, met een verzuimpercentage van 8 procent. Dat zit net iets onder het hoogste niveau van 8,1 procent in 2000. Binnen deze bedrijfstak bleven bovengemiddeld veel mensen (9,3 procent) door ziekte thuis in de verpleging, verzorging en thuiszorg.

In het openbaar bestuur was de grootste stijging zichtbaar, van 5,7 procent in 2021 naar 6,4 procent in 2022. Volgens het CBS komt het percentage daarmee voor het eerst in negentien jaar tijd boven de 6 procent uit. In de landbouw- en visserijsector was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal het laagst met 3,3 procent.

Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare concludeerden eind vorige maand ook al dat het aantal zieke werknemers hoog blijft. Vooral mensen met psychische klachten die zes weken of langer ziek zijn, krikken het verzuimpercentage al een aantal jaren op. Daaronder vallen stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid, burn-outs of depressies. Volgens ArboNed ligt iemand met een burn-out er bijvoorbeeld gemiddeld 279 dagen uit.

Ben je ziek tijdens je vakantie? Als je dít doet, gaat dat niet van je vrije dagen af.

Gemengde reacties op verhaal Jack van Gelder bij HLF8 over grensoverschrijdend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.